НОВИНИ

ГЕРБ предлагат компенсацията за бензина и дизела да е 1 лв. Имат ли подкрепа от другите партии?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:26, 31.10.2022 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
Бизнес
Слушай новината

Варианти за повишаване на отстъпката при зареждане на гориво обмислят политиците. До края на седмицата ГЕРБ ще внесат законова промяна, с която компенсацията от 25 стотинки на литър бензин и дизела да стане 1 лев.

Според предложението на кабинета пък компенсация трябва да има и за бизнеса. Парите би трябвало да дойдат от облагане на свръхпечалбата на "Лукойл" и дъщерното дружество му дружество "Литаксо". Как да стане това - също има различни предложения.

ГЕРБ-СДС ще предложат производителите да внасят вноска, която се равнява на един лев на литър, която после ще бъде давана като компенсация на всички потребители на бензин и дизел в България. ГЕРБ все още работят по законопроекта и ще го внесат до края на седмицата.

"Разликата в горивото заради евтиния руски петрол не е 25 стотинки, а 1 лев, още повече в момента тези 25 стотинки са от данъците на българските данъкоплатци. Ние искаме единият лев, а не 25 стотинки да са компенсация от самия производител на това гориво. Ако бъде приет законът и ако компенсацията е точно 1 лев, бензинът от 2,99, колкото го видях сутринта на колонка, трябва да стане 1,99", каза Делян Добрев - председател на комисията по енергетика в НС.

Министерският съвет вече прие подобно предложение и също ще го внесе в парламента.

"Доколкото разбирам подобна вече е идеята на ГЕРБ. Разликата е, че при тях, това което чух от Делян Добрев, не познавам в детайли предложението, е че става дума за фиксирано 1 лев да се внася като свръхпечалба. Тук виждаме един минус, че при евентуално сериозно покачване на цената отново ще остане само един лев, тоест смятам, че от тази гледна точка предложението на служебното правителство, където при отнемането на свръхпечалби става дума за процент, а не за фиксирана сума е по-добро, но в крайна сметка е много хубаво, че има диалог", каза Никола Стоянов, служебен министър на икономиката.

"Продължаваме Промяната" биха подкрепили всяка възможност, която може да облекчи крайните потребители, но чакат да прочетат точно.

"Те казват да се облага "Лукойл", "Литаско" и цялата верига на горивата, за да може този лев да бъде смъкнат. "Литаско" е швейцарска компания, не мисля, че българското правителство има контрол да слага данъци върху чужда компания. Ако успеят да измислят някакъв начин това да се направи, който да е законов, ние със сигурност бихме подкрепили", каза Кирил Петков.

"Възраждане" виждат правота и в двете решения, но имат и своя гледна точка.

"И двете предложения са в правилна посока. Ние с нашите експерти също работим в този аспект и бихме приели сходно, работещо предложение при положение, че се подходи по същия начин и спрямо печалбата на американските тецове, защото съгласете се, не всеки ползва автомобил, но всички ползват електроенергия", каза Коста Стоянов от "Възраждане".

БСП по-скоро засега застават зад идеята на ГЕРБ.

"Това, което предлага служебното правителство, задължително трябва да мине през бюджет, защото става въпрос за данъчни закони, приходи, след което регламентиране на разходите по тях, докато това, което се предлага от страна на колегите от ГЕРБ и СДС, е по-бързият начин да се решат нещата чрез отчисления на 1 лев от това, което произвежда "Лукойл", каза Таско Ерменков.

От "Български възход" са на мнение, че биха подкрепили, ако е в рамките на добрия тон.

"Трябва да видим точно какъв е този механизъм, защото каквато и да е компанията, ако тя оперира на българския пазар, тя действа спрямо българското законодателство. В рамките на българското законодателство, ако това е възможно, бихме го подкрепили", каза Стефан Янев.

От ДПС и "Демократична България" ще коментират, когато видят внесените предложения.

И фирмите да се възползват от помощ за цената на горивата предлага министърът на икономиката

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова с два златни медала от международен турнир в Румъния
Ивет Горанова с два златни медала от международен турнир в Румъния
Отдават почит на жертвите в Сеул
Отдават почит на жертвите в Сеул