НОВИНИ

Искат ли бежанците в Слънчев бряг да бъдат местени отново в държавни бази?

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 31.10.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Днес Министерският съвет реши в 15-дневен срок украинските бежанци отново да бъдат преместени от хотелите в държавни бази. Украинците в Слънчев Бряг, които живеят в хотели там не са доволни от решението да бъдат местени отново.

Лена от Киев е майка на две малки деца. Разбира от нас, че ще трябва да напусне хотела, в който живее в момента.

"Днес родителите ми се обадиха, че над Киев отново има ракети и взривове близо до дома ни. Няма ток, вода. Не можем да се върнем. В края на месец май пак ни местиха, но ни закараха в гората, там нямаше никакви условия за децата. Бяхме в нещо като фургони. Не знам какво ще правя утре" казва Лена.

"Надяваме се това решение на правителството да се преразгледа и да останем тук по програмата както досега", казва Альона от Херсон.

Днес министрите решиха, че украинските бежанци ще бъдат настанени в подходящи бази и няма да останат без дом.

"Ще се даде 15-дневен срок до средата на месеца хората, които се намират и са настанени в хотели да бъдат преместени в подходящи бази, държавни, като причината за това решение се крие както в обстоятелството, че това се установи, че е практика в Европейския съюз", каза Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

"До тук са изплатени близо 523 млн. лева, като 200 млн. са за сметка на бюджета и около 300 млн. лева са от европейски програми и фондове, които са преструктурирани. Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата", каза Илин Димитров, служебен министър на туризма.

ЕК отпуска допълнително пари на България за украинските бежанци

До последния момент и хотелиери, и украинци не знаеха каква ще е съдбата им от утре, което създаде напрежение в морските ни курорти.

"Ще бъдем изправени пред хуманитарна катастрофа поради неспособността на държавните служители да артикулират и да поставят нещата както трябва да бъдат. Ние хотелиерите започнахме първи в този тежък момент и помогнахме и на държавата и на хората"", каза Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА.

"Отново чакат последния момент, утре програмата свършва, като предния път се чака до последно, единственото, което ме вълнува е какво да правя утре, къде да отида с моите 4 деца", казва Анна от Украйна.

"Аз не знам утре трябва ли да храня тези хора, не трябва ли, трябва ли да ги извеждам, къде трябва да ги извеждам", казва Станислав Димитров, управител на хотел в Кранево.

В същото време полиция, НАП и Агенция „Социално подпомагане" започнаха масирани проверки по хотелите, приютили бежанци, което доведе до нова паника.

"При вида на униформени хора в хотела някои от тях се заключиха в стаите и не пожелаха да отворят, защото се страхуват, че насилствено ще бъдат изведени", каза Виолета Галева, хотелиер.

"Органите на реда проверяват наистина ли тези хора живеят в нашия хотел, дали отговарят на защитите", каза Емил Бастрев, управител на хотел в Слънчев бряг.

От Министерството на туризма обявиха, че в 15-дневен срок хотелиерите могат да подадат жалби заради неизплатени средства.

Вижте повече във видеото

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Ще подкрепим всеки, който застане зад нашите 16 политики
Кирил Петков: Ще подкрепим всеки, който застане зад нашите 16 политики
Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов е в изкуствена кома
Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов е в изкуствена кома