НОВИНИ

Български младежи получиха "Международната награда на херцога на Единбург"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:05, 31.10.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Днес за 14-ти път български младежи бяха отличени с "Международната награда на херцога на Единбург". На официална церемония във Военния клуб и под патронажа на президента Румен Радев бяха наградени общо 53-ма ученици и студенти.

16 от тях получиха златни значки, а 37 - сребърни. Наградата се дава за участие в различни доброволчески инициативи като грижа за възрастни хора, за повишаване на физическата активност на младежите и за умения в сфери като чужди езици, алгебра, бродерия, кулинария.

Отличието е създадено през 1956 г. от херцога на Единбург принц Филип с цел да вдъхновява младите хора да развиват своя потенциал. За малко повече от година неин патрон беше принцът на Уелс Чарлз. След възкачването му на трона, титлата херцог на Единбург се върна към короната.

"Минава се през много предизвикателства, предизвикваш много себе си, ставаш по-отговорен. Научих се да готвя, научих се да общувам повече с възрастни хора като посещавах нашия дом за стари хора", каза Дарена Илиева, носител на златна значка от " Международната награда на херцога на Единбург".

"Искам да благодаря за поканата днес заедно да отбележим постигнатите високи резултати на вас младите хора в преодоляването на предизвикателствата и постигането на целите, които именно вие сами сте си поставили, за да изпитате себе си, за да станете по-добри и по- уверени", каза президентът Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров приключиха участието си в квалификациите на Световното първенство
Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров приключиха участието си в квалификациите на Световното първенство
Левски обяви нов рекламен партньор
Левски обяви нов рекламен партньор