НОВИНИ

Стефан Янев: "Конструкция на 160 гласа" би могла да състави едно правителство

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 31.10.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Политика
Слушай новината

Разговорите между политическите формации за кабинет трябва да се водят открито в парламента, заяви в "Още от деня" Стефан Янев, лидер на "Български възход". Подчерта, че е хубаво да има диалог по всички теми, които да са ясни по заявка, като позиции.

"Аз от първия ден говоря, че България се нуждае от правителство. Какво искаме ние - искаме да развиваме държавата си или искаме да я превърнем в територия - това е въпросът. Смисълът от създаване на правителство е именно да дадем възможност на развитието на страната, да дадем възможност да се преодоляват кризите ѝ, които са няколко натрупани една върху друга - и икономическа, и политическа, и военна. Конструкцията, която би могла да състави едно правителство, аз наричам "конструкция на 160 гласа", отбеляза лидерът на "Български възход".

И поясни, че тези 160 са потенциалните гласове, които могат да променят текстове от Конституцията, ако това е необходимо, потенциалните гласове, които ще изберат част от тези постове, които в държавата не са заети. Партиите, които стоят зад тези гласове, ще ги намерим в разговори, посочи Стефан Янев.

"Смисълът на съществуване на това правителство, какъв хоризонт виждаме в него, какви политики би изпълнявало то, така че да преминем през зимата през кризите и след това вече, ако толкова има разграничителни линии между партиите, да търсим възможност за разрешаване на тези диспути чрез избори", каза Янев.

На въпрос за връчване на третия мандат на неговата партия, лидерът на "Български възход" припомни, че той по Конституция се назначава от президента и той решава.

Предстои приемането на редица закони, които засягат Плана за възстановяване и устойчивост, във всички тези закони има една тема, която се нарича реформа в съдебната власт, но без тази реформа рискуваме да не получим нито лев, предупреди Стефан Янев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров приключиха участието си в квалификациите на Световното първенство
Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров приключиха участието си в квалификациите на Световното първенство
Левски обяви нов рекламен партньор
Левски обяви нов рекламен партньор