НОВИНИ

Експертите са скептични за увеличението на компенсациите за горивата

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:22, 31.10.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Бизнес
Слушай новината

Според търговците на горива предложението отстъпката за бензина и дизела да стане 1 лев, защото цената е надута, не е коректно. Те напомнят, че има много фактори, които влияят на ценообразуването на крайните продукти. И това налага поскъпването сега, въпреки че цената на уралския газ е на едни и същи нива от 2018 година.

ГЕРБ предлагат компенсацията за бензина и дизела да е 1 лв. Имат ли подкрепа от другите партии?

От какво зависи цената на горивата?

От увеличените цени на метана, повишените цени на тока и транспортните разходи, по-високите заплати в бранша, както и курса на долара.

Ако в началото на лятото всички потребители смятаха, че цените на горивата са прекалено високи, то сега мненията не са толкова категорични.

Според Делян Добрев, ако свръхпечалбите от обработката на евтин руски газ отиват към фонда за енергийна сигурност, а не в швейцарски банки, тази компенсация може да достигне и левче. Експертите обаче са скептични.

"Доколко някой ще успее да намачка рафинерията, която е руска собственост, е много съмнително. Радев преди няколко седмици се опита да води разговори, но те не доведоха до резулта. Ако си спомним този период, в който горивата стигнаха своя пик, тогава разликата в цените на урана и брента бяха много големи, но сега този аргумент губи сила", каза Адриан Николов, Институт за пазарна икономика.

Цените на горивата у нас в момента са най-ниските на Балканите. Реално няма от къде да се внесе по-евтин дизел, а свръхпечалбите на рафинериите не са толкова големи, за да покрият предложението за намаляване на горивата с 1 лв., смятат от Българската асоциация на търговците на горива.

"Това са пълни глупости, те не слагат разходите за производство. За да се произведе крайният продукт, има и други разходи . Това, което се обяснява, не граничи с истината. Това са едни хвърлени цифри в пространството, без покритие", коментира Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Българската асоциация на търговците, производителите и превозвачите на горива.

Прогнозата е, че цените ще се задържат в тези параметри поне до края на годината. Възможен е дори лек спад на дизела в порядъка на 5 стотинки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФХГ организира специален концерт по случай 70-годишния юбилей на художествената гимнастика
БФХГ организира специален концерт по случай 70-годишния юбилей на художествената гимнастика
Нинова: С предложението за удължаване на бюджета правителството обрича народа на глад и студ
Нинова: С предложението за удължаване на бюджета правителството обрича народа на глад и студ