НОВИНИ

АПИ: Пътните такси са държавни и подлежат на плащане в извънредно положение

bnt avatar logo
от БНТ
13:38, 03.04.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
апи пътните такси държавни подлежат плащане извънредно положение

Пътните такси, каквито са електронните винетки и тол таксите, са държавни такси и подлежат на плащане дори в ситуация на извънредно положение. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ пред БНР, попитан за възможността да бъде удължен срокът на годишните е-винетки заради извънредното положение.

Той обясни, че нито един текст от закона за мерките и действията по време на извънредното положение не освобождава потребителите от плащането на държавни такси.

Проф. Асенов посочи, че 48% от купените е-винетки са с период на валидност от една година, а по-голямата част са за по-кратки периоди. Директива 1999/62/ЕС, по която се събират пътни такси, казва, че не трябва да се допуска дискриминационно отношение към потребителите, напомни той. В случай на удължаване на срока на годишните винетки, дискриминирани биха се оказали шофьорите, които имат е-винетки за по-кратки периоди.

Освен това ограничителните мерки, въведени заради разпространението на COVID-19, не възпрепятстват пътуването за работа, за пазаруване или за грижа за близки хора от малките населени места към областните центрове. Наблюденията на служителите от тол контрола, които помагат на КПП-та край областните центрове в страната, създадени заради мерките срещу COVID-19, показват, че хиляди леки автомобили и микробуси пътуват всеки ден.

„Има обективни аргументи, както и нормативна невъзможност“, които не позволяват удължаване на валидността на годишните е-винетки, заяви проф. Асенов и подчерта, че в условия на криза становището не бива да бъде разглеждано като липса на солидарност или справедливост. Сред аргументите е и фактът, че средствата от пътни такси се използват за изграждане, ремонт и поддържане на пътната инфраструктура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3 604 са до момента доброволците, готови да подпомогнат общините
3 604 са до момента доброволците, готови да подпомогнат общините
Ресорната комисия одобри промените в енергийния закон
Ресорната комисия одобри промените в енергийния закон