НОВИНИ

Арестуваха двама сърби за убийството на косовски полицай и незаконно притежание на оръжие

арестуваха двама сърби убийството косовски полицай незаконно притежание оръжие
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 26.09.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Косовската полиция арестува двама сърби в близост до с. Банска, Северно Косово, след като при престрелка там загинаха един полицай и четирима нападатели.

Напрежение в Косово, убит полицай и престрелка край манастир

Двамата мъже са арестувани по съмнение за незаконно притежание на оръжие. Полицията показа иззети оръжия и боеприпаси след нападенията в неделя. Цял ден тогава специалните части водиха престрелка с 30 въоръжени мъже, барикадирали се в православен манастир в с. Банска.

При престрелката последва убийството на косовски полицай, като бяха убити и трима нападатели. От днес косовските сърби обявиха тридневен траур.

Отново напрежение между Белград и Прищина - четирима загинаха при сблъсъци в Северно Косово

Сърбия отхвърли обвиненията на Прищина, че стои зад убийството. Президентът Александър Вучич обяви, че Белград никога няма да признае независимостта на Косово. Вучич ще проведе днес среща с посланиците на САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия, за да обсъдят изострянето на ситуацията в Косово.

На срещата сръбският президент Александър Вучич е поискал мироопазващата мисия на НАТО в Косово КФОР да поеме грижата за всички въпроси по сигурността в Северно Косово вместо косовската полиция.

Международната общност осъди сблъсъците и призова страните да се въздържат от допълнителна ескалация на напрежението.

Основният съд в Прищина нареди едномесечен арест за още двама сърби, заподозрени за участие в конфликта. Тази мярка е определена на Благой Спасоевич и Душан Максимович. Адвокатът на Максимович обяви в изявление пред медиите, че защитата планира да подаде жалба. Той добави, че вчера клиентът му не е могъл да даде изявление, но ще поиска да бъде изслушан възможно най-скоро.

Съдът нареди 30-дневна мярка задържане под стража за В.Т., който също е заподозрян в участие в сблъсъците. В съобщението на съда се посочва, че изслушването на заподозрения е проведено в Университетския клиничен център в Прищина, където той се лекува. И тримата са заподозрени в "тежки престъпления срещу конституционния ред и сигурността и терористични актове".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връщат 20% ДДС за ресторантите?
Връщат 20% ДДС за ресторантите?
Двама мъже загинаха при тежка катастрофа край Бургас (СНИМКИ)
Двама мъже загинаха при тежка катастрофа край Бургас (СНИМКИ)