НОВИНИ

Арестуван е стрелецът, който уби 8 души при нова стрелба в Сърбия (Снимки)

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:34, 05.05.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Втора масова стрелба в Сърбия в рамките на два дни. Убити са 8 души, 14 са ранени. Сред пострадалите има деца. Нападателят е стрелял от автомобил с автоматично оръжие в три села край Белград. Той беше заловен след мащабна операция на полицията и спецчастите. Новата атака хвърли в ужас Сърбия в първия ден от тридневния траур заради стрелбата в белградско училище, където 13-годишно момче уби девет души, осем от които - ученици.

8 убити и 13 ранени при нова масова стрелба в Сърбия

21-годишен син на бивш военен открил стрелба по училищен двор в село Дубона, убивайки млад полицай и неговата сестра и ранявайки няколко души. След това се насочил към съседните села Мало Орашие и Шепшин, където продължил да стреля от автомобила си, преди да избяга.

Цяла нощ продължи операцията по изридването му, в която бяха мобилизирани 600 полицаи от специалните части, хеликоптер и дронове. Стрелецът e задържан на близо 100 километра от местопрестъплението - недалеч от Крагуевац, където живее майка му.

"Без коментар. Тъжно е. Младият полицай е на годините на дъщеря ми, роден е през 1998 г. Познаваме го - той е Милан Панич. Убита е и сестра му Дача, тя също е приятелка на дъщеря ми. Не знам какво да кажа. Шокирана съм. Детето ми взе успокоителни, не сме спали цяла нощ, израснали са заедно от детската градина до гимназията", каза Даниела, жителка на Дубона.

Министърът на вътрешните работи Братислав Гашич нарече стрелбата "терористичен акт". Сръбското министерство на здравеопазването призова гражданите да дарят кръв - няколко души са в критично състояние. Продължава битката за живота и на част от пострадалите при стрелбата в белгардското училище, при която ученик уби деветима и рани седем души.

От днес Сърбия е в тридневен траур. Знамената са спуснати наполовина и всички дейности започват с минута мълчание. Ден на траур е обявен също в Република Сръбска и Босна и Херцеговина. Патриархът на Сръбската православна църква Порфирий отслужи снощи помен за убитите в Белград, в който призова всички граждани да се помолят за загиналите ученици и техния училищен пазач Драган.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рисковете и ползите от изкуствения интелект
Рисковете и ползите от изкуствения интелект
Бърза победа изстреля Ига Швьонтек на финал на Мастърс турнира в Мадрид
Бърза победа изстреля Ига Швьонтек на финал на Мастърс турнира в Мадрид