НОВИНИ

Археологическият музей показва уникални находки от некропола при Требенище (Снимки)

археологическият музей показва уникални находки некропола требенище снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:36, 09.10.2023
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Уникални находки представя Националният археологически институт с музей при БАН в изложбата "Требенище. 105 години от откриването на некропола при Требенище. 1918 – 2023 г.“.

Експозицията представя находките от богатия некропол при село Требенище, Република Северна Македония и е резултат от съвместната работа на археолози България, Сърбия и Северна Македония. В изложбата са включени предмети от некропола, които никога преди не са излагани заедно.

Най-странният тракийски храм в Голямата могила край Пловдив и разбитата гробница със стенописи в Хасковско

За голямото аязмо на малкия остров Св. Иван и археологическите проучвания там

"Балканският полуостров е кръстопът на различни цивилизации и култура, тук пишем историята не само на Европа, но и на целия свят. Всеки от нас пази своята идентичност, но общата ни история не разделя, а обединява", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на изложбата тази вечер.

В приветствието си вицепрезидентът благодари на учените, на музейните специалисти за упоритата работа и всеотдайност. „Обединявате усилия в името на историята, пишете заедно летописа на човечеството. Градите добросъседски отношения чрез науката, която оставяте на следващите поколения. Изследвайки миналото, разкривате бит, традиции, човешки души, мисли. Със своите открития пишете история, която е много по-силна от думите. А светът има нужда от уроците на миналото, за да знае как да строи бъдещето“, заяви Йотова.

„Вълнувам се много, защото тази знакова изложба ще представи изключителни културни ценности, които никога досега не са гостували в български музей, а са важна част от историята, формирала общата ни балканска идентичност. За българското Министерство на културата е въпрос на чест да подкрепи осъществяването на тази дългогодишна обща мечта на цели три страни. Находките от Требенище са ценни в много различни аспекти и продължават да носят добавена стойност на живота ни днес – сплотяват ни в общата ни работа да градим общо бъдеще и да пазим своята идентичност на приятелски балкански страни. Требенище е послание от миналото, което ни напомня в настоящето, че общочовешките ценности, които споделяме, ни правят еднакви в многообразието“, сподели министърът на културата Кръстю Кръстев.

Некрополът край с. Требенище, на 14 км от Охрид, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през пролетта на 1918 г. Първите пет гроба са разкопани от български офицери, които предават находките на българската администрация в Охрид. По-късно българската държава успява да изпрати археолога Карел Шкорпил, който проучва гробове 6 и 7. В гробовете са били погребани воини с тяхното снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове, накити от сребро и др. Предметите датират некропола във втората половина на VI в. и V в. пр.Хр.

Голяма част от находките от първите седем гроба днес са част от постоянната експозиция на Националния археологически музей в София. В експозицията ще бъдат представени и новореставрирани находки. Наред с тях в изложбата участват и предмети от последващи проучвания от фондовете на Националния музей на Сърбия и Археологическия музей в гр. Охрид. От сръбска страна са показани находки от проведените от проф. Никола Вулич през 30-те години на XX в. археологически проучвания. Македонската страна показва находки от проведени в периода 1953-1954 г., както и през 1972 г., проучвания на други части от некропола в Требенище, както и гробни находки от некропола при Горна Порта от град Охрид, открити през 2002 година.

За първи път в България се показват находки от Требенище от трите държави. През 2019 г. изложбата бе представена пред широката публика в Скопие. По силата на споразумението за сътрудничество между трите музея - НАИМ, НИАМСМ и Националния музей на Сърбия, тя ще бъде в София до 24 март 2024 г., а в Белград ще е през 2025 г.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова и Ани Вангелова продължават напред в Севиля без игра
Изабелла Шиникова и Ани Вангелова продължават напред в Севиля без игра
"Терорът отрови умовете на твърде много хора" - ЕС спира финансовата помощ за палестинците
"Терорът отрови умовете на твърде много хора" - ЕС спира финансовата помощ за палестинците