НОВИНИ

За голямото аязмо на малкия остров Св. Иван и археологическите проучвания там

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:05, 24.09.2023 (обновена)
5568
Чете се за: 09:37 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Когато дошли тук първите аполонийци, разбрали, че островът е свещено място. Построили храм и пристанище. По-късно първите християни изградили църкви и манастир, поддържали вярата хилядолетия. Защо островът Св. Иван пред Созопол е бил толкова важен – историята му започна да се разплита.

За връзката на аязмо, все още пълно с вода насред малък остров в морето, за връзката между езическия храм на Аполон и християнската базилика, за нуждата да бъде изгубена паметта за това свято място, което крие мощите на Св. Йоан Кръстител, Археологическите проучвания ще разкажат тази история.

Когато стигнат до основите на ранната базилика, значи е време вече да разчетат следите оставени от първите аполонийци. А те всъщност са много отчетливи. И са вградени в християнския храм.

Проф. Казимир Попконстантинов – ръководител на археологическите проучвания: "Основите се виждат ето тук, това е основата на главния, прага на главния вход, тъй като базиликата е претърпяла много преустройства, 5 на брой. И тук се откроява много добре. От тази страна имаме този камък е от античния храм. Тези големите камъни отзад.

- Т.е. те са преизползвани в базиликата?

проф. Казимир Попконстантинов: Да, преизползвани са от античния храм, плюс този капител, който виждаме там. И обърнете внимание на този грамаден блок, който тежи не по-малко от тон – той не е донесен специално за построяването на храма, а е преизползван на място"

Следите от античното светилище храм са навсякъде, но сега са съвсем сигурни. Християнската базилика е стъпила точно върху основите на езическия храм. Това за съвременниците е трудно разбираемо, но пък за времето си има логично обяснение.

Проф. Казимир Попконстантинов: "Това е една традиция, която кажи речи е използвана в продължение на хилядолетия. Защо? Като най елементарен пример, но най представителен – Когато християнството се налага в 313 година с миланския едикт от император Константин Велики, най типичният пример е партенона. Върху основите на партенона е изграден храм, който е посветен на света богородица. Така имаме топографска приемственост.

- Използват навика, инерцията на хората?

проф. Казимир Попконстантинов – Използват, топографски се използва едно сакрално място от новата религия. Същото е и при превземането на Константинопол.Емблематичният храм Света премъдрост божия, Света София е превърната в джамия. И тъй като сме именно на това ниво, затова сега искаме да проследим връзката между аязмото, манастирското аязмо и базиликата"

Аязмото е поредната изненада, която островът е опазил 1500 години в цялост, така както построен от първите християни.

– Това също ли е от стария храм?

проф. Казимир Попконстантинов - Детайли от стария храм, това е капител

– Минаваме тук от кой век?

проф. Казимир Попконстантинов - Минаваме от 4-3 век пр. хр и идваме към християнския период – периода на базиликата на патриаршески манастир. И първоначално тук вероятно е имало на това ниво чешма. И в един период от време вече в по късни, може би дали това е в 10 век, дали е в 14 - 15 век, трудно можем да кажем с категоричност, но водата е намаляла в аязмото. И допълнително да бъде подсилено нивото на водата, която е в аязмото, какво правят? Прокарват водопровод за дъждовните и снежните води"

За да се построи такова голямо аязмо, значи на острова е имало нужда от повече вода и той вероятно е бил доста населен. И решението на монасите с водопровода доста добро.

Проф. Казимир Попконстантинов - "Манастирът при неговото учредяване, при неговото основаване са били малко монаси. Но според писмените сведения, които имаме манастирът, имало е моменти със 120 монаха.

– Аязмото е било е пълно до горе през цялото време? А то има ли сега вода?

проф. Казимир Попконстантинов – Има вода ще ви го покажа сега".

Всъщност наличието на извор със сладка вода на острова вероятно е бил един от най-важните аргументи за аполонийци да приемат мястото за култово. Но в античността са използвали водата по друг начин.

Проф. Казимир Попконстантинов – "Или като чешма или като обособен от типа на фонтан, труно ни е да гадаем. Светилище или храм без вода не може…. Сега ще проверим колко е дълбоко. 5 метра. Сега можем да видим колко е нивото и на водата - метър и 70. Миналата година беше 3.80 и понеже водата се изчерпва тук има едно стадо кози затова е сложен този варел тук, за да могат козите да пият.

- Вода от историческо аязмо. Страхотно! Късмет за козите!

Когато е строено аязмото, размерите му са били съобразени с дебита на водата. В случая той събира около 80 кубика. Но водата е само една от причините, островът да стане толкова важен в античността. Той се оказва важен ориентир за самите мореплаватели

Проф. Казимир Попконстантинов – "Къде би могъл да бъде фара, който води мореплавателите. Не може да бъде на остров Кирик. Защо? Защото от югоизток няма, не се вижда, самия остров, а камо ли затова новият фар който е от началото на миналия век той унаследява и фара от античността.

- Значи това е била първата идея?

проф. Казимир Попконстантинов - Да.

- Фар, ориентир за мореплавателите. И така са открили острова?

проф. Казимир Попконстантинов – Вероятно така са открили острова и заселниците"

Фарът, водата, големия храм на Аполон, удобното пристанище и търговията с мед, превръщат Аполония Понтика в един от най-известните градове в античния свят. Това става ясно и от намерено парче мрамор от декрет, което откриват на острова.

Проф. Казимир Попконстантинов – "Макар и фрагмент е видно следното нещо - аполонийци са имали контакти, търговски и дипломатични с Хераклея понтийска. И този град аполонийци канят няколко видни персони от Хераклея да бъдат като своегорода почетни граждани на Аполония с всички предимства по отношение на търговия, заселване и т.н."

Следвайки тази слава, ранните християни са я продължили по единствено значимият за техните традиции начин – осветили новопостроената базилика с мощите на Св. Йоан. И монасите векове наред пазили светостта на острова. Дори когато манастирът е разрушен от турската флота през 17-ти век, за да се справят с руските казаци пиратствали по крайбрежието и завзели острова като своя база.

"Проф. Казимир Попконстантинов - На турците им писнало вече и предупреждават коректно, предупреждават монасите. Вземете си всичко най необходимо, защото ще унищожим манастира.

- И не са взели мощите?

проф. Казимир Попконстантинов - Няма как да ги вземат, защото това е грях. …

- Значи са оставили тайната.

проф. Казимир Попконстантинов - За да дойде Казимир 2010 година"

След като е бил унищожен манастира, животът на острова поддържат само едно стадо кози, зайци и пазителите на фара. И тази история щеше да потъне в забрава, ако не бяха започнали проучванията на острова. А до този момент земята дори не е разкрила и една десета, от това което пази. Но идва времето, в което ще трябва да освободи всичките си тайни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза е бил преместен в наказателна колония в Сибир
Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза е бил преместен в наказателна колония в Сибир
Семен Новиков: Знаех, че съперникът ми няма да бъде добре психически
Семен Новиков: Знаех, че съперникът ми няма да бъде добре психически