НОВИНИ

Армен Назарян: Радвам се, че успяхме да направим нещо за спорта

Борил Гочев
от Борил Гочев , Източник: БГНЕС
11:36, 30.09.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Други спортове
армен назарян радвам успяхме направим нещо спорта

„Много се радвам, че все пак успяхме да направим нещо за спорта. В спомените остава само олимпийският златен медал, че си стъпил на най-горното стъпало и няма по-голям от теб“, сподели в интервю за БГНЕС двукратният олимпийски шампион в класическата борба Армен Назарян.

Назарян печели първата си олимпийска титла за Армения на Игрите в Атланта през 1996 година, а четири години по-късно носи златно отличие и на България на Олимпиадата в Сидни. През 2004 година той стига и до бронзов медал в Атина, а в Пекин през 2008 година завършва пети.

„Гордея се, много хубави спомени имам от тези Олимпиади, и 20-годишната, и 16-годишната, когато спечелих бронзов медал от Атина, помните и Сидни. Хубаво събитие, че има и книги, има и история, като гледам със сълзи си спомням за тези срещи. Как сме тръгнали да вдигаме българското знаме и да се чуе българският химн. Много се радвам, че все пак успяхме нещо за спорта да направим, и за арменци, и за българи, да се радват в цял свят“, коментира Назарян на представянето на книгата „България на Олимп“, която събира на едно място историята на всички български олимпийски медалисти.

Назарян е и последният български олимпийски шампион в борбата, един от традиционно най-силните родни спортове.

„Спомням си трудните моменти, свалянето на килограми, контузии, с пукнати ребра съм се борил, но това всичко се забравя, когато излезеш на тепиха, забравяш всичко. В спомените остава само олимпийският златен медал, че си стъпил на най-горното стъпало и няма по-голям от теб. Така се чувстваш и така се гордееш, дай Боже, след 20 години да има нов олимпийски шампион в борбата“.

Според него е възможно край на 20-годишното чакане за титла в борбата да бъде сложен на Игрите в Токио следващото лято.

„Възможно е, защото идват нови поколения, тренират, малко време им трябва и малко повече опит, за да влизат в битката на европейски, световни и Олимпийски игри, да се участва на квалификации и да се вземат квоти. Най-важното е да вярват в силите си“.

Назарян разкри, че синът му Едмонд, който в началото на тази година стана европейски шампион за мъже на едва 18 години, има амбиции за силно представяне в Токио.

„Той в момента има подготовка, тренира за Световно, с всяко състезание прави своята оценка, чисти грешките, ако има някъде. Аз мисля, че ще влиза в битката, той вече става на 19 години догодина и ще успее на някой квалификационен турнир да се бори и да спечели и квота“, каза треньорът на българския национален отбор по класическа борба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическите реакции след напускането на депутати от БСП
Политическите реакции след напускането на депутати от БСП
Тестват сирените в 11 ч на 1 октомври
Тестват сирените в 11 ч на 1 октомври