НОВИНИ

Арменците празнуват Рождество Христово

арменците празнуват рождество христово
bnt avatar logo
от БНТ
11:09, 06.01.2022 (обновена)
5013
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Арменската апостолическа църква отбелязва в един и същи ден Рождество Христово и Богоявление. За Светата литургия в храма „Света Богородица“ в Русе се събраха десетки вярващи.

Празникът започва от вечерта на 5 януари - Бъдни вечер, тогава се отслужва и Света литургия за Джъракалуйц (в превод от арменски това означава „запалване на светилниците“). В тази вечер вярващите отнасят със себе си в домовете си запалените в храма свещи, които символизират божествената светлина, а запалените светилници са символ на Витлеемската звезда, указала пътя на тримата влъхви към Младенеца Иисус

На 6 януари след Света литургия се извършва и освещаване на водата – в памет на Христовото Кръщение. Съгласно традицията, вярващите отнасят по домовете си от тази вода, слагат я в ястията, използват я за болни като целебно средство, защото се смята, че водата, осветена в този ден и наречена „кръстена“, притежава специални благодатни свойства.

На трапезата се събира цялото семейство. На нея задължително трябва да има пита с късмети, както и ашуре, сушени и пресни плодове, постни лозови сърми, пилаф, нахут, боб и кешкек, което е традиционно, обредно арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Към момента никой не е поставял въпроса за разполагане на допълнителни военни сили в България
Румен Радев: Към момента никой не е поставял въпроса за разполагане на допълнителни военни сили в България
Дуде Ндонгала облече екипа на ЦСКА 1948
Дуде Ндонгала облече екипа на ЦСКА 1948