НОВИНИ

Арсен Венгер защити новия формат на световното клубно първенство

От 2025-а година нататък шампионатът ще се провежда на всеки четири години, като в него ще участват 32 отбора от цялото земно кълбо

арсен венгер арсенал всички предпоставки бори отново титлата
bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 19.12.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководителят на ФИФА за глобално футболно развитие Арсен Венгер отговори на критиките по адрес на новия формат на световното клубно първенство, който се очаква да влезе в сила от 2025-а година.

Преди няколко дни от световната централа анонсираха, че отсега нататък в клубната надпревара ще участват 32 вместо досегашните 7, като тя ще се провежда на всеки четири години.

Това веднага предизвика недоволство сред футболистите, като от глобалния съюз на играчите FIFPRO, както и от Форума на световните лиги (WLF) изтъкнаха повишеното натоварване на играчите и рисковете за тяхното здраве.

В отговор на тези твърдения Арсен Венгер изтъкна предимствата на новия формат, като подчерта, че той все пак ще се провежда на всеки четири години и освен това ще даде шанс на тимовете извън Европа да прогресират, тъй като целта на ФИФА е да направи футбола глобален.

"В Европа имаме късмет, но е важно да направим футбола наистина глобален и това създава шанс за други клубове да прогресират, това е истинската цел. Това ще даде повече възможности на повече играчи по целия свят да се състезават на най-високо ниво...Приемам, че футболният календар е натоварен, но това е състезание, което ще се провежда на всеки четири години и, разбира се, почивката по време на състезанието и след това трябва да се спазва", коментира наставникът, който дълги години беше начело на Арсенал.

Френският специалист също така говори и за подобренията в медицината през последните години, като каза, че има "огромни подобрения по отношение на благосъстоянието"

„Медицината в спорта е неузнаваема от това, което беше преди. Също така VAR помогна за защитата на играчите, тъй като футболистите знаят, че не могат да избягат от правенето на лоши удари, които причиняват нараняване. Така че като цяло има огромни подобрения по отношение на благосъстоянието и ние искаме да продължим с този напредък“, завърши Арсен Венгер.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силата на изригналия вулкан в Исландия намалява
Силата на изригналия вулкан в Исландия намалява
Вратарят Тибо Куртоа пропуска Евро 2024
Вратарят Тибо Куртоа пропуска Евро 2024