НОВИНИ

Арсенал изпълни своята задача, но завърши на второ място в крайното класиране на Висшата лига

"Артилеристите" спечелиха последния мач от сезона с 2:1 след пълен обрат срещу Евертън.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
20:15, 19.05.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
арсенал изпълни своята задача завърши второ крайното класиране висшата лига
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Арсенал изпълни своята задача, но завърши на второ място в крайното класиране на Висшата лига. "Артилеристите" спечелиха последния мач от сезона с 2:1 след пълен обрат на "Емирътс" срещу Евертън, но победата на Манчестър Сити с 3:1 срещу Уест Хям означава, че чакането за титла в елита на Англия продължава за отбора воден от Микел Артета.

В рамките на шест минути домакините стигнаха до три възможности да поведат в резултата. Първата бе в 12-та минута, когато Кай Хаверц пресече подаване на един от централните защитници на "карамелите" Джарад Брантуейт в наказателното поле, което доведе до изстрел на Деклан Райс, който бе спасен от Джордан Пикфорд.

Две минути по-късно капитанът на "артилеристите" Мартин Йодегор намери с центриране Леандро Тросар, но шутът му бе блокиран от другия капитан на терена Шеймъс Колман, а после и боксиран в ъглов удар от Пикфорд.

След още 120 секунди Габриел Мартинели, който днес започна на дясното крило в отсъствието на Букайо Сака, се откъсна от защитата на Евертън и стреля опасно, но номер 1 вратарят на английския национален отбор отново се справи добре.

В 32-та минута дойде първият по-опасен шанс и за гостите, след като Доминик Калвърт-Люин нацели левия страничен стълб, а при добавката стреля на сантиметри от вратата пазена от Давид Рая.

Осем минути по-късно вече шокираната публика на "Емирътс" понесе още един удар. Идриса Гей откри резултата от свободен удар, след като изстрелът му придоби неспасяема траектория от главата на Райс, който бе част от блокадата.

"Артилеристите" не оставиха това попадение да ги разколебае и след само 180 секунди капитанът Йодегор намери Такехиро Томиясу в наказателното поле, който показа завидни завършващи умения, за да изравни резултата.

Първата по-опасна възможност след подновяването на играта бе за "карамелите", след като в 63-та минута отново Калвърт-Люин нанесе опасен удар, който бе спасен от Рая.

Последва нов силен период за Арсенал, като четири минути по-късно Хаверц удари греда, след като засече центриране на бразилеца Мартинели, а в 72-та минута Тросар намери капитана на "артилеристите" в наказателното поле, но изстрелът му бе спасен самоотвержано от Пикфорд.

След поредното центриране на Габриел Мартинели в 83-та минута, резервата Емил Смит Роу разтресе левия страничен стълб на вратата на Евертън.

Една минута преди края на редовното време Габриел Жезус пресече подаване на Абдулай Дукуре в половината на "карамелите" и подаде към Мартин Йодегор, който не се справи добре със завършващия удар, но топката попадна в Кай Хаверц, а германецът бе безупречен и реализира пълния обрат.

Арсенал се бори, но в крайна сметка не успя да спечели първа титла от Висшата лига от 20 години. 89-те точки спечелени от отбора на Микел Артета се оказаха недостатъчни да детронират Манчестър Сити, който е шампион в елита на Англия за четвърти пореден път.

Евертън завършва на 15-то място с 40 пункта.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тадей Погачар спечели "кралския" етап в колоездачната обиколка на Италия
Тадей Погачар спечели "кралския" етап в колоездачната обиколка на Италия
Ливърпул изпрати Юрген Клоп с победа с 2:0 срещу Уулвърхямптън
Ливърпул изпрати Юрген Клоп с победа с 2:0 срещу Уулвърхямптън