НОВИНИ

Арсенал се спаси от издънка срещу Лестър и се изравни с Манчестър Сити на върха във Висшата лига

"Артилеристите" водеха с 2:0 на почивката, позволиха на "лисиците" да изравнят, но в крайна сметка си тръгнаха с трите точки след два късни гола, дълбоко в добавеното време на второто полувреме.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
19:17, 28.09.2024
Чете се за: 07:50 мин.
Спорт
Арсенал
Снимка: БТА
Слушай новината

Арсенал се изравни на върха с Манчестър Сити във временното класиране на Висшата лига, след победата с 4:2 над Лестър на стадион "Емирейтс" в мач от шестия кръг на елита на Англия. "Артилеристите" водеха на почивката с 2:0, след това позволиха на "лисиците" да изравнят, но в крайна сметка си тръгнаха с трите точки след два късни гола, дълбоко в добавеното време на второто полувреме.

Домакините сякаш не бързаха да наложат стила си на игра в първите десет минути, като те дори оставиха "лисиците" да имат по-голям процент владеене на топката. Впоследствие селекцията на Микел Артета набеляза левия фланг на защитата на гостите си, където играеше 21-годишния Виктор Кристиансен, и чрез няколко взаимодействия между Букайо Сака, Юриен Тимбер, Томас Партей и Кай Хаверц, започна да създава опасности за завърналия се във Висшата лига тим.

В рамките на една минута Арсенал можеше на два пъти да поведе в резултата, като първо Сака навлезе навътре и нанесе първия точен удар след четвърт час игра, а веднага след това английското крило намери непокрития Габриел Мартинели на левия фланг на нападението, но бразилецът изпрати топката над вратата от близко разстояние.

В 20-ата минута обаче Мартинели бе далеч по-точен и откри резултата. Добре познатата комбинация между Сака и Тимбер доведе до ниско центриране на нидерландеца, за което най-добре се бе позиционирал 23-годишният бразилец, който прати топката в долния десен ъгъл на вратата пазена от Мадс Хермансен.

Само пет минути по-късно Габриел Мартинели пропусна да удвои головата си сметка. Леандро Тросар отне топката на границата на наказателното поле на Лестър и подаде към Райс, а англичанинът продължи наляво, където чакаше бразилското крило, но шутът му бе блокиран от датчанина Хермансен.

"Артилеристите" продължиха да задушават гостите си до края на първото полувреме и можеха на няколко пъти да увеличат предимството си, но завършващи удари на голмайстора Мартинели, Хаверц и Деклан Райс не затрудниха стража на "лисиците".

В първата минута на добавеното време обаче домакините съумяха да пречупят съперника си. Габриел Мартинели този път бе в ролята на асистент, след като с ниско подаване намери Леандро Тросар на точката на дузпата, а белгиецът затвърди доброто си начало на сезона с още един гол, за да може Арсенал да си тръгне на почивката с аванс от две попадения.

Възпитаниците на Стив Купър обаче отвърнаха на удара 20 секунди след подновяването на играта. "Лисиците" получиха свободен удар за нарушение на Уилям Салиба срещу Джейми Варди, за което французинът бе официално предупреден с жълт картон. Факундо Буонаноте центрира към Джеймс Джъстин, който засече топката, но тя се отклони от Кай Хаверц, което я направи неспасяема за Давид Рая.

Домакините бяха близо до това да върнат предимството си в 53-ата минута, но стражът Хермансен предотврати сигурно попадение на два пъти. Първо той отклони удар с глава на Габриел Магаляеш, а след това и такъв на Рикардо Калафиори. При последвалата добавка десният бек Тимбер шутира високо над вратата.

Джеймс Джъстин обаче отново потуши ентусиазма на домакините и вдигна на крака гостуващата публика на "Емирейтс". Уилфред Ндиди се озова на лявото крило и центрира в наказателното поле на "артилеристите", където чакаше десния бек, който нанесе страховито воле, което матира за втори път испанеца Рая в 63-ата минута.

Арсенал се опита да се съвземе от звучния шамар, който отнесе от Лестър, но Мадс Хермансен се оказваше непреодолимо предизвикателство за възпитаниците на Микел Артета. След блокиран изстрел на Букайо Сака, Кай Хаверц овладя топката и от близко разстояние можеше да върне предимството на домакините само пет минути по-късно, но датчанинът направи поредно невероятно спасяване.

В 74-ата минута стражът на "лисиците" отново предотврати сигурен гол на "артилеристите", след като самият той сбърка при изнасянето на топката, което доведе до шут на Тросар, но и белгиецът бе спрян от Хермансен.

Датският вратар на Лестър продължи с феноменалното си представяне, като първо изби изстрел от далечно разстояние на влезлия като резерва 17-годишен талант Итън Нуанери в 86-ата минута, а две минути по-късно Калафиори се извиси над отбраната на гостите и нанесе точен удар с глава, който не влезе във вратата, заради светкавичната реакция на Хермансен.

Все пак, след целия този натиск, Арсенал най-накрая преодоля датската стена в четвъртата минута на добавеното време. Букайо Сака центрира от ъглов удар на далечната греда, където чакаше Леандро Тросар, който чукна топката леко, но това бе достатъчно Уилфред Ндиди да я вкара в собствената си врата.

Домакините сложиха точка на спора пет минути по-късно, когато влезлият като резерва Габриел Жезус реши да завърши сам атаката, но отново бе спрян от Хермансен, но за нещастие на датския страж другият герой на Лестър Джъстин изби топката право в краката на Кай Хаверц, който вкара четвърти гол за своя тим.

Така Арсенал се изкачи обратно на втората позиция във временното класиране на Висшата лига с равен брой точки с първия Манчестър Сити - 14, но има по-лоша голова разлика. Следващото предизвикателство за "артилеристите" е домакинство на ПСЖ в Шампионската лига на 1 октомври.

Лестър продължава да няма победа от началото на сезона в елита на Англия, но се намира на 16-о място с три равенства и три загуби. "Лисиците" приемат Борнемут в следващия си мач на 5 октомври.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ Лайпциг прекъсна серията си от три мача без победа с разгром срещу Аугсбург
РБ Лайпциг прекъсна серията си от три мача без победа с разгром срещу Аугсбург
Крумовград победи Локомотив Пд и записа първи успех като гост от началото на сезона в Първа лига
Крумовград победи Локомотив Пд и записа първи успех като гост от началото на сезона в Първа лига