НОВИНИ

Аржентина с историческа победа над Бразилия в квалификациите за Мондиал 2026

Преди първия съдийски сигнал се стигна до батални сцени на стадион "Маракана"

Национален отбор по футбол на Аржентина
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:44, 22.11.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Аржентина победи Бразилия с 1:0 на "Маракана" в сблъсък от квалификациите за Мондиал 2026.

Успехът на Меси и компания е исторически, защото никой досега не бе печелил три точки като гост на "селесао" в мач от световни квалификации. Единственото попадение отбеляза Николас Отаменди в 63-ата минута. Така "гаучосите" се реабилитираха за поражението от Уругвай миналата седмица.

Преди първия съдийски сигнал се стигна до батални сцени на легендарния стадион в Рио де Жанейро - фенове на Аржентина се сбиха с полицията, а началото на срещата бе отложено с около половин час. Бразилската полиция използва палки, за да отблъсне гостуващите привърженици в единия край на трибуните.

Няколко аржентински играчи се отправиха към безредиците в очевиден опит да помолят за спокойствие. След това аржентинските играчи, водени от Лионел Меси, се прибраха в съблекалнята, докато сблъсъците продължаваха, а Меси каза: "Няма да играем, тръгваме си".

Носителите на Световната купа през 2022 г. все пак излязоха отново на терена малко преди 22:00 ч. местно време, а мачът започна около 30 минути по-късно от предвидения начален час.

С оглед на случилото се, двубоят на "Маракана" бе доста изнервен и не блестеше с много чисти положения пред двете врати. В края на първото полувреме шут на Габриел Мартинели от границата на наказателното поле бе изчистен пред голлинията от Кристиан Ромеро. В 58-ата нападателят на Арсенал профука изгодно положение от десетина метра, като Емилиано Мартинес се отчете с ключово спасяване.

Единственото попадение в срещата падна в 63-ата минута - Джовани Ло Селсо центрира от корнер, а Николас Отаменди се извиси и засече топката с глава, матирайки Алисон. В 81-вата резервата Жоелинтон пък получи директен червен картон за изблъскване на Родриго де Пол без топка. Червеният картон окончателно сломи домакините. В оставащото време те наивно заложиха на балонни центрирания, които не затрудниха Емилиано Мартинес. Ди Мария пропусна да вкара втори гол за Аржентина, а в последните секунди от добавеното време слаб удар на Дъглас Луис отиде право в ръцете на съотборника му в Астън Вила.

Победата на емблематичния стадион "Маракана" в Рио де Жанейро остави Аржентина на върха в класирането на южноамериканските квалификации с 15 точки от шест мача. Бразилия пък е на шесто място със седем точки от шест мача.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сам Алтман отново начело на OpenAI
Сам Алтман отново начело на OpenAI
Депутатите ще направят трети опит за гласуване на вота на недоверие. Какви са нагласите?
Депутатите ще направят трети опит за гласуване на вота на недоверие. Какви са нагласите?