НОВИНИ

Асен Василев към работодателите: За истината не трябва да се извинявам

асен василев работодателите истината извинявам
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
15:42, 30.01.2022
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

"За истината не трябва да се извинявам", това заяви министърът на финансите Асен Василев пред БНР във връзка с искане от работодателите да получат извинение от него заради изказването му, че част от тях са некомпетентни.

"Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е около малко на 50% от средната продуктивност на труда в ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. има много причини за това. Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара", уточни той.

Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател:

"Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен".

Синдикатите и бизнесът за Бюджет 2022: За какво ще стигнат парите?

"Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено от началото на април", каза още Василев, като уточни, че параметрите на МЗР могат да бъдат променени от парламента, защото той гласува бюджета на държавата.

Той обясни, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева, защото, когато се вдигат средните заплати, трябва да се вдига и максималният осигурителен доход и това е нормално:

"Значително е компенсиран спрямо средните стойности на заплащане в страната. ... Когато има политическо напрежение, максималният осигурителен доход не се вдига - пред последните две години не е вдиган. Сега затова се казва, че скача с много".

За дълга, който Бюджет 2022 предвижда да бъде поет, министър Василев заяви, че не е голям:

"Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи".

По думите му могат да бъдат удвоени капиталовите инвестиции и да се вземе по-малко дълг, благодарение на значителното подобрение на приходите в хазната. Асен Василев посочи, че "все още не всички течове (от държавните средства) са спрени".

Проектът за Бюджет 2022: Ръст на БВП от 4,8%, 5% безработица и 4,1% дефицит

България очаква тази година от ЕС първите 1,6 милиарда лева по своя Плана за възстановяване и устойчивост, обяви вицепремиерът и министър на финансите. Според него преговорите с Европейската комисия по българския план не са лесни, но се очаква страната ни да има одобрение към края на март или началото на април, след което да получим финансиране по определени проекти.

Финансовият министър подчерта, че дефицитът в бюджета по Маастрихтските критерии е около 2,5%, а не над 4%, защото не трябва да бъдат отчитани мерките за COVID-19, както е във всички държави в Европа:

"Има взето решение за тази година, че ковид парите не се включват в оценката на дефицита. Така че там сме даже по-добре от критериите".

Софтуерните компании: По-високият праг за осигуряване не е съгласуван с нас

Финансирани са конкретните проекти, които армията е заявила за модернизация, зави Василев и уточни:

"Има заделени 77 млн. лева за преодоляване на некомплекта и за привеждане на армията в боеспособен вид. ... Има доста средства, които са заложени за армията. Те са заложени леко изпреварващо от това, което е в многогодишната програма за Българската армия", допълни Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се раздели с Хамза Чатакович
ЦСКА се раздели с Хамза Чатакович
Нови подробности: 17-годишно е прегазеното момиче край Гоце Делчев, шофьорът е употребил наркотици
Нови подробности: 17-годишно е прегазеното момиче край Гоце Делчев, шофьорът е употребил наркотици