НОВИНИ

Синдикатите и бизнесът за Бюджет 2022: За какво ще стигнат парите?

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 29.01.2022
Чете се за: 04:00 мин.
Бизнес
Слушай новината

Асоциацията на индустриалния капитал в България изразява резерви за средносрочната бюджетна прогноза, която според председателя на АИКБ Васил Велев ни отдалечава от членство в еврозоната. Според президента на КНСБ Пламен Димитров обаче Бюджет 2022 има доста добри качества.

Двамата коментираха за какво ще стигнат парите в предаването "Говори сега" по БНТ.

Според Велев при прогнозиран ръст от 3 и повече процента има бюджетен прогнозен дефицит от около 16 млрд. за трите години.

"За нас тази средносрочна прогноза не отговаря на всички постулати, които имаме в икономическата теория. По-лошото е, че практиката показва, че това води до ръст от дългова спирала, който за България може да се окаже особено опасен. Самият бюджет за тази година и следващите две е твърде разточителен. Има увеличаване на разходите значително над приходите, включително в държавна администрация, сигурност", каза Велев.

Той смята, че бюджетът е прекомерно разточителен и води до увеличаване на инфлацията, като в същото време няма нови политики за насърчаване на инвестициите.

"Не е според чергата. Най-лошото в него е, че не мобилизира за по-продуктивна работа, чрез която да се постига ръст, а казва - вие без да работите повече може да получите повече, отколкото ако работите", каза Велев.

Според него, ако предложенията в бюджета се приемат, майките ще получават във втората година майчинство повече, отколкото първата и повече, отколкото и е била заплатата им, а безработните може да получат в пъти по-големи компенсации от заплатата им.

Велев смята, че очакваната инфлацията ще бъде над тази, която прогнозира правителството.

Според него 9 млрд. лв. е разликата между приходи от данъци и харчене.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров нарече това спекулации.

"Ако погледнем към дефицита, ще видим, че той е под въпрос. Дали ще остане зависи от две ключови действия - ако парите за ковид мерките не се изхарчат, може да е нулев. 2023 г. и 2024 г. може и да ги няма тези разходи. Другият голям компонент са инвестиционните разходи, които са повече от 2021 г. Ние смятаме, че общите характеристики на бюджета са с добри инвестиционни показатели. Единствената критика е, че не се компенсира инфлационният натиск върху доходите. Не на последно място какво става с парите на пенсионерите от 1 юли 2022 г. - това не е ясно", каза президентът на КНСБ.

По думите на Димитров увеличените разходи са в размер на 6,4 млрд. лева, като нарастването е с 1,5 за 2022 г. спрямо 2021 година.

"Най-голямата част отиват към икономиката, около 1/3. 1 млрд. от тях са енергийните помощи за бизнеса и всички компенсации, които искахме са осигурени. Останалите отиват към транспорт и други сектори, които са инвестиционни разходи. Другата една трета отиват към образование и здравеопазване. Ако някой казва, че това е грешно, трябва да си посипе главата с пепел", категоричен е Димитров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срива на биткойна - какво се случва с криптовалутите?
След срива на биткойна - какво се случва с криптовалутите?
Христо Иванов бе преизбран за лидер на "Да, България". Допуска, че ще има нови парламентарни избори
Христо Иванов бе преизбран за лидер на "Да, България". Допуска, че ще има нови парламентарни избори