НОВИНИ

Асен Василев: Не е удачно да се сменя управителят на БНБ

бюджета разходите финансовият министър асен василев бнт неделя 1630
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
15:33, 17.04.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

"Не е удачно да се сменя гуверньорът на Народната банка при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България. Не е добре да се разбутва ръководството на БНБ, докато не се овладеят инфлационните процеси и нямаме възможност да излъчим една обща кандидатура от коалицията". Това каза пред БНР министърът на финансите Асен Василев.

По думите му няма връзка между казусите с парите за пътищата и с избора на управител на БНБ.

"Аз не мисля, че историята с парите за пътните фирми е заложник на нещо друго, освен на това как се харчат парите и изискването за контрол върху второто плащане", добави Асен Василев.

Само ПП и ДПС подкрепиха Каримански за управител на БНБ в пленарна зала

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" предложи Андрей Гюров за управител на БНБ, но поради спорове с ПГ на "Има такъв народ" той оттегли кандидатурата си.

Гюров оттегли кандидатурата си за БНБ, ИТН обвини ПП в рекет заради парите за пътища

По думите на вицепремиера Асен Василев са излезли и много нередности в здравната система, в общините: "В момента вървят контролни механизми, които ги включваме и започват да работят, така че средствата, които се харчат, вече да се харчат законово".

Фискалният резерв на страната в момента е над 8 милиарда лева, съобщи финансовият министър. "В следващите до две седмици ще излезем с общ антикризисен пакет. Коалиционните партньори внесоха предложения, които ще бъдат разгледани и обсъдени", каза Асен Василев и уточни, че енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени.

Относно фирмите той каза, че "България е разпределила почти 4 милиарда лева към фирмите. За газа компенсациите са по-малки, причината е, че газът е вносен. Другото, което в момента трябва да се овладее и антикризисният пакет трябва да тръгне в тази посока, е петролът. Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен натиск. Трябва да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете".

Асен Василев коментира, че тясно партийният интерес на "Продължаваме промяната" е да се отиде на предсрочни избори, защото така ще си повишат изборните резултати, но това означава да се "хвърли страната по безотговорен начин при толкова кризи".

"За нас е много по-важно страната да се развива добре, отколкото какъв ще е нашият резултат при едни следващи избори. Кирил Петков е най-подходящият премиер от "Продължаваме промяната", смята Василев и определи себе си за най-подходящ за поста, който вече заема - министър на финансите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тони Илиев и Марио Радев продължават към 1/4-финалите на ЕП по бокс за младежи в София
Тони Илиев и Марио Радев продължават към 1/4-финалите на ЕП по бокс за младежи в София
Плувецът Цанко Цанков се класира за маратона на Гибралтар
Плувецът Цанко Цанков се класира за маратона на Гибралтар