НОВИНИ

Гюров оттегли кандидатурата си за БНБ, ИТН обвини ПП в рекет заради парите за пътища (Обзор)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:14, 10.04.2022
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Андрей Гюров се оттегли от конкурса за управител на БНБ. Това написа той в социалните мрежи в късния следобед днес, минути преди началото на коалиционен съвет на управляващите. Междувременно премиерът Кирил Петков коментира, че няма да подкрепи единствения останал кандидат - предложения от ИТН Любомир Каримански.

Вижте повече в прякото включване на Ирина Цонева.

С пост в социалните мрежи Андрей Гюров изненадващо се оттегли от надпреварата за БНБ и посочи като основен мотив разцеплението в управляващата коалиция и факта, че не среща широка подкрепа.

"След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор", написа Гюров във Фейсбук.

Малко преди коалиционния съвет в изявление премиерът посочи, че Гюров не иска изборът му да е спирачка за предстоящи важни законодателни действия като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда.

"Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес над истински важните цели на правителството. "Продължаваме промяната" няма да подкрепи г-н Каримански заради притеснения, свързани с неговата професионална биография, които не веднъж споделихме", каза Кирил Петков.

Премиерът уточни, че няма пречка настоящият управител на БНБ Димитър Радев да запази поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат.

Кирил Петков: ПП няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обаче твърдо остава зад кандидатурата на Любомир Каримански. В ранния следобед във Фейсбук той заяви, че цялата история за избор на управител на БНБ започва да му прилича на "мелодрама, с елементи на сапунен сериал".

Преди коалиционния съвет Тошко Йорданов от ИТН потвърди, че Любомир Каримански остава кандидат на партията и насочи темата към разплащането на държавата със строителните фирми.

"Това, което правят в момента Кирил Петков и Асен Василев и "Продължахме промяната", точната дума е рекет, политически рекет върху ИТН, рекет върху МРРБ, рекет върху всеки един шофьор - говоря за строителните фирми, върху всеки един, който си изкарва хляба като кара валяк. На всичкото отгоре си позволяват да правят намеци, че там има някаква далавера и ние ще вземем и ще продължим като ГЕРБ", заяви Йорданов.

Йорданов заяви, че ще предложи всички големи плащания в държавата да минават през комисия в Народното събрание.

По-рано в предаването "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът Корнелия Нинова призова да бъдат оттеглени и двете кандидатури за шеф на БНБ. Позиция, която първи лансира преди дни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Решението е в изтегляне и на двете кандидатури, нова процедура и банкер-експерт, около който да има консенсус", смята тя.

Христо Иванов предлага двете кандидатури за управител на БНБ да бъдат оттеглени

Преди коалиционния съвет Владислав Панев от "Демократична България" определи постъпката на Андрей Гюров като достойна и отговори на въпроса дали ДБ ще подкрепи Любомир Каримански.

"Това ще го решим на група, но по всичко изглежда, че по-скоро не", заяви той.

Според него по-добрият вариант е нова процедура. По другите горещи теми за коалицията премиерът заяви:

"Никакви решения няма да бъдат взети по темата Северна Македония и Украйна извън българския парламент".

Утре се очаква правителството да започне обсъждане на параметрите на предстоящата актуализация на бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От специалните ни пратеници: Избори по време на война - кандидатите за Елисейския дворец
От специалните ни пратеници: Избори по време на война - кандидатите за Елисейския дворец
Йорданов: МРРБ няма да оперира с парите за пътищата, МС да реши как да ги разпредели
Йорданов: МРРБ няма да оперира с парите за пътищата, МС да реши как да ги разпредели