НОВИНИ

Зам. енергийният министър: Стремим се повишението на тока през новия сезон да е под 5%

bnt avatar logo
от БНТ
19:49, 10.04.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Има риск доставките на руски газ да спрат, а заместването им с други алтернативи струва поне с 40% по-скъпо. Това заяви през седмицата енергийният министър Александър Николов.

В студиото на "Бизнес.БГ" темата коментира заместникът му Пламен Данаилов.

"На този етап е изключително трудно Европа да се откаже от руския газ, включително с този пети пакет от санкции има дерогация за природен газ, за гориво и за петрол. Беше отложено и за въглищата".

Има алтернативи, но Европа е зависима над 40% от потреблението си от Русия, подчерта Данаилов. Ако войната в Украйна спре, със сигурност цената на природния газ ще падне и всички цени ще тръгнат надолу. Зам.-министърът подчерта, че до новия отоплителен сезон ще е готова и газовата връзка с Гърция. Колко ще е азерският газ е въпрос на преговори, които не са финализирани, заяви той.

"При тока ще има повишаване, но пак е въпрос на микс. Ако в микса сложим малко по-голямо количество от Козлодуй, може и да не се достигне до повишаване. Стремим се повишението да е минимално, под 5%".

Данаилов коментира и затварянето на енергийните комплекси "Мини Марица изток"

"Тя се простира на територия от 900 кв. километра, което е изключително голяма територия, близо 1% от територията на страната. Има достатъчно райони, които могат да бъдат оползотворени за други нужди - изграждане на индустриални паркове и други фотоволтаични централи. В този смисъл едно такова дружество трябва да подготви и такива терени".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити и Ливърпул не се победиха в шампионски дуел на "Етихад"
Манчестър Сити и Ливърпул не се победиха в шампионски дуел на "Етихад"
Волейболистите до 20 г. разбиха и Нидерландия за място на Евро 2022
Волейболистите до 20 г. разбиха и Нидерландия за място на Евро 2022