НОВИНИ

Венко Сабрутев, ПП: Оттеглянето на Андрей Гюров от състезанието за БНБ е държавническо мислене

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 10.04.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Оттеглянето на Андрей Гюров е едно държавническо мислене. Самата идея да се избере гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията - на ГЕРБ и ДПС, е в разрез за нашите разбирания за нулева толерантност към корупцията." Това заяви в студиото на "Говори сега" депутатът от ПП Венко Сабрутев.

Сабрутев отрече твърдението на Деница Сачева, че ,управляващите са се провалили с избора. Подчерта, че Андрей Гюров е доказан професионалист и опитен финансист с блестяща публична репутация.

Направихме много опити да обединим коалицията. Кандидатурата на Андрей Гюров може да обедини управляващата коалиция. В петък имах личен разговор с Каримански. Помолих го да се видим набързо, да дискутираме. Обясних, че търсим решение за двете страни, с което коалицията да излезе още по-силна, по-обединена, а двамата кандидати да получат дори повече от това, за което са кандидатствали

Уточни, че "Продължаваме промяната" са предложили на Любомир Каримански да стане представител на България в Световната банка.

"Моите думи бяха: Търсим win-win решение, според мен най-правилният подход е коалицията да излезе с нов кандидат, който да обедини вота на всички народни представители. Неговият отговор беше: Трябва да говоря със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов", обясни Сабрутев.

Слави Трифонов: Няма да оттегля кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ

Смята, че ще е държавническо от страна и на ИТН да оттеглят кандидатурата си, като подчерта, че тя не подкрепена нито от ПП, нито от коалиционните партньори, нито от част от опозицията.

"За мен това е най-добрият изход от ситуацията. Продължаваме да седим зад идеята коалицията да излезе още по-обединена", заяви депутатът.

Венко Сабрутев увери, че моряците на кораба "Царевна" са живи и здрави, не са в плен и се прави всичко възможно да бъдат изтеглени в първия възможен момент. Отрече като неистина и твърдението, че на борда са войници от батальона "Азов", които стрелят.

Депутатът определи като нелепо твърдението на опозицията, че премиерът е издал класифицирана информация по отношение на спасителната операция.

"Имаше зададен въпрос тъкмо от тях - какво се прави за спасяването на нашите моряци. Кирил Петков каза изключително ясно - не специална операция, а операция по изтегляне. Ако си представяте тюлени, които се движат по един час под водата и в един момент изскачат и взимат едни хора като по филмите, тук няма такова нещо. Търсим първата пролука, когато няма да се стреля, когато ще е безопасно, за да изтеглим нашите моряци", каза Сабрутев.

Работодателят на екипажа на "Царевна": Българските моряци са в добро състояние, няма чужди лица на кораба

По никакъв начин Планът за възстановяване и устойчивост не е част от отношенията България - Северна Македония, категоричен бе Сабрутев.

"Отново става въпрос за атака от стана на опозицията, която видимо се провали с Плана - той не се осъществи по времето на ГЕРБ, не беше официално предаден на ЕК, защото имаше отговор, който беше абсолютно негативен", заяви той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеттрик на Имобиле при разгромна победа на Лацио над Дженоа
Хеттрик на Имобиле при разгромна победа на Лацио над Дженоа
Младежите ни по бокс премериха сили с Украйна и Германия пред Евро 2022
Младежите ни по бокс премериха сили с Украйна и Германия пред Евро 2022