НОВИНИ

Деница Сачева за БНБ: Това е опит на Кирил Петков да избяга от нещо, което може да бъде наречено провал

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
17:44, 10.04.2022 (обновена)
5394
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Не знам от къде идва тази презумпция, че опозицията ще определи гуверньора на Българската народна банка, нямаме взето решение, не сме взимали страна дали бихме подкрепили или не някой от двамата кандидати, това е опит на Кирил Петков да избяга от нещо, което може да бъде наречено провал. Това е провал на управлението - начинът, по който се опитаха изберат управител на БНБ - процедурата се политизира, на моменти дори я криминализираха с тези странни есемеси. Редно е да признаят, че се провалиха като коалиция, по-вероятно е никого да не подкрепим, на този етап нямаме взето решение", заяви в "Говори сега" Деница Сачева от ГЕРБ.

Кирил Петков: ПП няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ

По думите ѝ е трябвало да бъде избран човек, който не е политически ангажиран, а е консервативен, разумен, безупречен, с безукорна репутация.

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на БНБ

"Нелепо е този провал да се приписва на опозицията. Коалицията не работи в една и съща посока и това е видно от всички решения, които трябва да бъдат взети - по отношение на БНБ, Северна Македония и Украйна. Коалицията има много различия и непрекъснато се клати, непрекъснато има необходимост от коалиционни съвети, на които да се изясняват позициите", допълни Деница Сачева.

Според нея няма управленска програма, която да показва накъде се върви.

"Трябва да се върви към предсрочни избори. Ще изчакаме да видим доколко може да спадне още доверието в кабинета и в коалицията и може ли да се стигне до нула, убедено коалицията върви натам", добави Деница Сачева.

Тя коментира и случващото се с българския екипаж от кораба "Царевна". Властите у нас отрекоха твърденията на Донецката народна република и руски медии, според които българският плавателен съд е под контрола на украински националисти от "Азов".

"Изнася се информация за специална военна операция, което е недопустимо и непрофесионално, ако има заплаха за нашите моряци бихме могли косвено да смятаме, че това може да се случи заради непремерените приказки на Кирил Петков, затова поискахме свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Това е класифицирана информация, не може да се изнася публична информация", заяви Деница Сачева.

Тя поясни, че ГЕРБ има сериозна критика относно Плана за възстановяване и устойчивост. Според Деница Сачева има рискове с финансирането, тъй като "на закона се гледа като врата в полето".

"Българският национален интерес, свързан с Република Северна Македония, убягва на Кирил Петков", коментира Деница Сачева.

По думите ѝ дискусии относно повторно увеличение на минималната работна заплата в рамките на една година има своя резон, тъй като бюджетът е разработен на базата на грешна прогноза.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Хиновски: Сегашният План за възстановяване е много по-добър от предишните
Иван Хиновски: Сегашният План за възстановяване е много по-добър от предишните
Хеттрик на Имобиле при разгромна победа на Лацио над Дженоа
Хеттрик на Имобиле при разгромна победа на Лацио над Дженоа