Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Иван Хиновски: Сегашният План за възстановяване е много по-добър от предишните

bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 10.04.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 13 милиарда лева за следващите 4 години ще бъдат усвоени по Плана за възстановяване и развитие. В студиото на "Говори сега" председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски направи оценка на проектите на кабинета и планираните мерки в енергетиката.

"Планът в тази си версия е много по-добър от предишните и аз искрено се радвам, че 80% от точките в частта енергетика са от предизборната програма на "Има такъв народ", което мен ме учуди, защото досега не ги виждахме, но сега се появиха", коментира Хиновски.

Той добави още, че структурата на Плана е добра и дава възможност мерките, които са неизпълними, да бъдат заменени с други.

"От тези 20 инвестиции и мерки, нито една не е излишна - всички са полезни и са важни. Аз се притеснявам от нещо, което не виждам - нито дума не се споменава за бъдещето на малките модулни реактори. Това е една нова насока за развитие на ядрената енергетика, която България трябва да изследва и да реализира. Второ - няма дума за нова ядрена мощност. Друга важна тема е климатичният проект "Дунав" - ние опитвахме в миналото НС да го включим, но се оказа, че тъй като Европа страда от прекомерни екологични ограничения, той отпадна. А това е проект, който би дал изключително много работни места, бързо развитие на региони в България и много евтина енергия", заяви Иван Хиновски.

Хиновски смята, че идеята за завод за батерии е добра, но прекалено раздута като обем и количествена мощност.

"За нас е важно тези батерии да компенсират неравномерното производство на фотоволтаичните системи. Но 6000 мегаватчаса е свръхголяма мощност. Тя ще оскъпи много енергийната система. Да, такива батерии трябва да се правят, но те трябва да бъдат разпределени - не само в Стара Загора, трябва да има такива във Варна, в Северозападна и Южна България", добави той.

Според Иван Хиновски е странно че, в Плана е определена и ориентировъчна цена на една такава батерия.

"Може и да е референтна цена, но се усъмних, че има цифра. За никои други инженерни мерки няма някаква ориентировъчна цифра. Има изключително важни неща в Плана, които аз открих сега, за "Мини Марица Изток" - то няма да се финансира със средства от плана, но е влязло като мероприятие, което е важно за стабилизиране на работната ръка", подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева: Доволна съм, много ясно видяхме къде са недостатъците ни
Илиана Раева: Доволна съм, много ясно видяхме къде са недостатъците ни
Григор Димитров елиминира грузинец на старта в Монте Карло
Григор Димитров елиминира грузинец на старта в Монте Карло