НОВИНИ

ЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
09:53, 07.04.2022 (обновена)
6395
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

ЕК дава "зелена светлина" на българския План за възстановяване и устойчивост. Това заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен от Гранитната зала на Министерски съвет в София на съвместна пресконференция с премиерът Кирил Петков.

Общата сума, която ще получим от Европа, е в размер на 12, 5 милиарда лева за изпълнението на 53 проекта и 47 реформи. Най-много средства - 5.7 милиарда лева или близо 42% са предвидени за един от четирите основни стълба в плана, а именно "Зелена България". Първите европари ще пристигнат в България в края на лятото.

Урсула фон дер Лайен лично връчи на Кирил Петков одобрението на Еврокомисията за нашия план, което в 4- седмичен срок предстои да бъде гласувано и от Съвета на ЕС. След това очакваме и парите. Премиерът обаче каза, че България започва работа по проектите веднага със собствени средства.

Фон дер Лайен нарече българския план "изключителен" и посочи, че е "един от най-зелените с ЕС", сравнявайки го с общо всички 23 плана, които до момента са разгледани.

Кирил Петков пък наблегна на факта, че парите, които ще получим по плана, реално представляват 10% от БВП на България и ще ни осигурят пълна енергийна независимост при запазване на пълния капацитет на Маришкия басейн, но и пълно спазване на зеления пакт.

Урсула Фон дер Лайен определи одобрението на Еврокомисията като важна стъпка към получаване на достъп до финасиране и нарече това началото на едно пътуване, което ЕК е готова да подкрепи.

Планът, по думите ѝ, отговаря на много сериозните изисквания и условия, съчетава зеления преход с реформи.

"Това е изключителен план. Почти 60% от плана подкрепя зеления преход. Което е знаково и разбира се, се подкрепя на европейско ниво. Защото ние се нуждаем от България по пътя на климатичната неутралност. Ето и няколко примера какво има в плана под шапката на зеления пакт - това е декарбонизацията със закоообвързващи ограничения за емисиите, също съхраняване на енергия, реформа в пазара на електричестовото, инвестиции в интелигентни мрежи, а също и инвестиции във връзките с Румъния и Гърция - това е много важно за диверсификацията на енергийните доставки, да не бъдем повече зависими от руските въглища, газ и петрол" - заяви председателят на ЕК.

Председателят на Еврокомисията посочи обаче, че за да получи България парите, са нужни задължително реформи в антикорупционната комисия и въвеждане на механизми за отчетност на главния прокурор.

Фон дер Лайен похвали и заложените инвестиции в образованието и засилването на научните изследвания и иновациите

Премиерът Кирил Петков каза, че планът е работещ, иновативен и ще финансира промяната в България.

"Той дава наистина възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки зависимостта от природен газ. Да използваме най-нови технологии за нашата енергийна система. Да отключим потенциала на България за геотермали. Да реформираме върховенството на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно може да стане разследващ прокурор. Да реформираме КПКОНПИ, която да започне да работи. Да реформираме начина, по който провеждаме обществени поръчки. Да фокусираме върху железниците" - каза Петков

Планът дава голяма стъпка напред към енергийната независимост на България от Русия и плюс гръцката връзка ще ни даде огромна независимост, която никога не сме имали, заяви още Петков. Подчерта и че заложените в него реформи са не просто обещания, а реални задачи.

"Тези реформи са нужни и без плана, но той е допълнителен стимул. Особено за възможността никой да не е над закона и само Господ да е над главния прокурор. България да стане прозрачна и правова държава", каза Петков.

Председателят на ЕК препоръча руските газови доставки да се плащат в евро или долари, както е по договорите с "Газпром". Необходим е анализ на указа на руския президент Владимир Путин и все още няма обща позиция на ЕС по въпроса, но договорите трябва да се спазват и доставките да се плащат както е заложено по тях, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен: Газът от Русия да се плаща в евро или долари, както е по договор

Премиерът Кирил Петков определи Плана като стъпка към енергийната независимост на България.

"Планът ни дава стъпки напред да сме независими от Русия, инвестирайки толкова много в алтернативни източници на енергия и в батерийния комплекс. Позволява ни да използваме нашата енергия. Ако обърнем минералните извори в електроенергия, тя ще е чиста и независима. Така че Планът и гръцката газова връзка ще ни позволят независимост и възможност да контролираме икономиката и съдбата си." - каза Петков.

Кирил Петков: Напълно готова е финалната версия на Плана за възстановяване и устойчивост

Председателят на ЕК благодари на българското правителство за помощта, която оказва на украинските граждани, търсещи спасение от войната у нас, но не пропусна да посочи, че Брюксел трябва да изпълни обещанието си към Северна Македония и Албания за членство в ЕС, което в момента е блокирано от българското вето към Скопие.

Планът за възстановяване и устойчивост има 4 основни стълба:

  • "Иновативна България"
  • "Зелена България"
  • "Свързана България"
  • "Справедлива България"

Най-голям е дялът на "Зелена България" - 41%. Предвидени са близо 2 млрд. лв. за саниране, над 1 млрд. за социално включване, 700 млн. лева за цифрова свързаност, 500 млн. лева за нови влакове и за градски железници, 350 млн. лева за модернизиране на лечебните заведения, 643 млн. лева за модернизиране на грижата за пенсионерите.

Освен с премиера Кирил Петков и членове на правителството, председателят на ЕК разговаря днес и с представители на политическите партии от управляващата коалиция. Посети и Софийския университет, който е един от бенефициентите по плана.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Добрев: Нека да стимулираме отборите, които налагат млади български футболисти
Кристиян Добрев: Нека да стимулираме отборите, които налагат млади български футболисти
Министър Сербезова: Посрещаме 7 април с надеждата, че най-трудните моменти са останали зад гърба ни
Министър Сербезова: Посрещаме 7 април с надеждата, че най-трудните моменти са останали зад гърба ни