НОВИНИ

Кирил Петков: Напълно готова е финалната версия на Плана за възстановяване и устойчивост

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:11, 06.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Напълно готова е финалната версия на Плана за възстановяване и устойчивост обяви премиерът Кирил Петков. Очакването му е утре в рамките на визитата на председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайън у нас да получим окончателно одобрение. В срок до 4 седими след това планът трябва да бъде гласуван и от Съвета на ЕС.

Асен Василев: Очакваме утре ЕК да одобри Плана за възстановяване и устойчивост

Планът има 4 основни стълба – „Иновативна България”, „Зелена България”, „Свързана България” и „Справедлива България”.

Общата му стойност е над 13,5 милиарда лева, от които националното съфинансиране е в размер на над 2 милиада лева като средствата ще бъдат получени срещу реформи. Най-голямо финансиране от 41% ще получи „Зелена България”.

Гарантира енергийната сигурност на България и запазва пълния капацитет на енергийните ни мощности, но в рамките на зеления проект, допълни премиерът.

"Поздравявам всички министерства, работили ден и нощ по плана. Акценти по финалната версия. Първото нещо е, че гарантира енергийната сигурност на България. Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това сме изцяло в рамките на зеления проект. Използвахме иновативни решения, включително батерии и ВЕИ-та, геотермали, използвайки природното богатство на България, което всеки българин знае, но този път за създаване и на електричество, но този път ВЕИ и за жилищата", допълни Кирил Петков.

По думите му са включени над 10 000 такива проекта.

"Наред с това искам да поздравя специално и подхода за справедлива България. Върховенството на закона е сложено на огромен пиедестал и е основен приоритет. Най-после имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор. И това ще става със съдия, който временно ще вземе ролята на разследващ прокурор и след това ще бъде върнат като съдия, така че да няма конфликт на интереси", уточни премиерът.

Той поясни, че едновременно с това се прави реформа в антикорупционната комисия и реформи в това как се извършват обществените поръчки.

"Свързана България - вместо да имаме много проекти на парче - този финален план включва голям акцент върху ЖП транспорта с 62 нови влака и железници. Иновативна България - увеличаваме общия размер на средствата към бизнеса със специален акцент към иновативните и стартиращите компании. Така можем да се поздравим, че България има един много добър работещ план и очакваме днес в края на деня и утре Европейската комисия да ни го предаде финализиран", каза още Кирил Петков.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Ирина Цонева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР дава на прокуратурата проверката за ремонт на клиника в УМБАЛ "Александровска"
МВР дава на прокуратурата проверката за ремонт на клиника в УМБАЛ "Александровска"
"Демократична България" остро осъди зверствата, извършени от руските войски в Буча
"Демократична България" остро осъди зверствата, извършени от руските войски в Буча