Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Козметичният бранш със сериозни загуби заради войната в Украйна

от БНТ
09:11, 06.04.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Козметичният бранш у нас също търпи загуби заради войната в Украйна. За някои от фирмите в сектора износът е намален с до 20 - 30% в последния месец. В същото време обаче, именно в тази област много от бежанците, дошли в България, могат да се реализират успешно. И родни фирми вече заявиха желание да предложат обучение и работа в сферата на козметиката.

Близо 20 големи козметични компании в България работят с Русия и Украйна, за някои от тях това са основни пазари и от началото на войната стокооборотът им рязко е намалял.

"Предвид факта, че предстои една девалвация на рублата, една невъзможност за разплащане и събираемост на вземанията, износ на козметични продукти от 24 февруари не е извършван", заяви Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика.

За разлика от тежката индустрия, производството в козметиката към момента не е затруднено.

"Нямаме в момента сериозни затруднения по отношение на доставките, но ние работим предимно със суровини и материали от Европа и по тази причина нямаме проблеми - икономически правим всякакви анализи и проекти, които да могат да работят, но тази война наистина трябва да спре", допълни Емилия Динкова, управител на козметична компания.

В знак на съпричастност с Украйна, фирми от бранша вече помагат на хората, избягали от войната.

"Като фирма съм обявила свободни работни места, ако някой желае. Освен това ние можем да предоставим и обучение", добави Емилия Динкова.

Олга няма да се възползва от възможността да се учи, защото вече има богат опит в тази сфера.

"Около 10 години съм работила именно с козметика, ако си намеря работа в тази сфера бих била щастлива, защото това ми доставя удоволствие", каза още Олга Брус.

Олга не крие, че харесва родните козметични продукти още преди да дойде в България. И сега с нетърпение очаква да работи с тях, особено с тези, в чийто състав има рози и лавандула.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ангел Найденов и Стефан Тафров: Редно е да предоставим военна помощ на Украйна и да обявим Митрофанова за "персона нон грата"
Ангел Найденов и Стефан Тафров: Редно е да предоставим военна помощ на Украйна и да обявим Митрофанова за "персона нон грата"
ЛА Лейкърс загуби шансове за плейофите в НБА
ЛА Лейкърс загуби шансове за плейофите в НБА