НОВИНИ

Сблъсък в ООН: Зеленски призова Русия са бъде извадена от Съвета за сигурност

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
07:05, 06.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Пореден сблъсък Русия-Украйна на дипломатическия фронт. В реч пред Съвета за сигурност на ООН украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "най-тежките военни престъпления" след Втората световна война. Той посочи, че търсенето на отговорност от Москва за масови убийства на цивилни в окупирани украински градове трябва да е неизбежно.

Пред Съвета за сигурност украинският лидер показа кратко видео на изгорени, окървавени и разчленени тела, включително на деца в Ирпин, Димерка, Мариупол и Буча, където, според Украйна, руските сили са убили стотици цивилни.

Зеленски пред ООН: Тепърва светът ще разбере какво са правили руските военни в окупираните градове

Володимир Зеленски призова Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност, за да не може да блокира решения относно войната, която сама e започнала. Той поиска и търсене на отговорност от Москва за военни престъпления.

"Всеки издавал и изпълнявал престъпни заповеди, като е избивал нашия народ трябва да бъде изправен пред трибунал, подобен на Нюрбергския. Искам да напомня на руските дипломати, че хора като фон Рибентроп не са избегнали наказание за престъпления през Втората световна война", обяви украинският президент Володимир Зеленски.

Руският посланик в ООН отхвърли обвиненията като лъжи и заяви, че докато град Буча е бил под руски контрол, нито един цивилен не е бил подложен на каквото и да било насилие.

След Буча - свидетелства за убийства и в други градове. Русия ги нарече "постановки на киевския режим"

"Не стреляме по граждански цели, за да спасим възможно повече цивилни. Точно затова не напредваме толкова бързо, колкото очакват мнозина. Не действаме като американците и техните съюзници в Ирак и Сирия, където те изтриват цели градове от лицето на Земята. Те нямат милост, но ние изпитваме голямо състрадание, защото тези хора са ни близки", допълни Василий Небензя, посланик на Русия в ООН.

Съединените щати посочиха, че отговорните световни сили и глобални лидери трябва да покажат характер и да се изправят срещу опасната и непровокирана руска агресия срещу Украйна и света. Вашингтон иска изключване на Русия от Съвета по човешките права на ООН. Китай и Индия осъдиха смъртта на цивилни, но настояха за проверка на фактите и независимо разследване в Буча.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стабилно е състоянието на пострадалите след катастрофата с военен камион край Резово
Стабилно е състоянието на пострадалите след катастрофата с военен камион край Резово
839 са новите случаи на коронавирус
839 са новите случаи на коронавирус