НОВИНИ

Увеличението на заплатите в здавеопазването - какво смятат медиците?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:21, 05.04.2022
8184
Чете се за: 03:40 мин.
Здраве
Слушай новината

Увеличение на заплатите в здравеопазването. Това се очаква да бъде записано в новия колективен трудов договор в отрасъла. За болници, които се съобразят с новите по-високи базови заплати, стойността на клиничните пътеки ще бъде увеличена с 25%. Така стартовата заплата на лекар ще стане 1900 лева, на медицинска сестра - 1501 лв., а на санитар - 910 лв.

800 лева е средната заплата на медицинска сестра в общинската болница Свети Мина в Пловдив. Светла Иванова е главна сестра, но се налага да работи и на друго място.

"Всички доработват на други места, работят сравнително малко сестри. Задъхваме се изморени са, но при липсата на други кадри и на нови млади сестри... справяме се, но трудно", каза Светла Иванова - главна медицинска сестра в МБАЛ "Свети Мина", Пловдив.

Именно за да се реши проблемът с кадровия дефицит в момента се водят преговори, които да доведат до увеличение на заплатите в сектора. Идеята е да не може да бъдат сключвани договори с медици под определените в колективния договор базисни заплати.

"Крайно време е да сложим някакъв ред в здравеопазването по отношение на заплащането. Всички, които работят екипно в здравеопазването, трябва да бъдат добре заплатени и това да не зависи само от желанието на директорите на болници", заяви д-р Иван Кокалов - председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Промяната ще засегне само лечебни заведения, които имат договор със Здравната каса. Според Българската болнична асоциация увеличение на заплатите трябва да има. Механизмът, по който обаче това следва да се случи е неясен на този етап.

"Ако едно лечебно заведение не получи увеличение на бюджета, персоналът му е същият като вчера, дори да получи увеличение на пътеките, не съм убедена, че това ще позволи на същото лечебно заведение да разполага с повече средства да увеличи заплатите", обясни Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.

Въпросът с бюджета тревожи и ръководството на общинската болница "Свети Мина". Според управителя липсва модел, по който да останат конкурентни на големите болници.

"Може би такъв ще бъде измислен, по някакъв начин държавата да дотира общините с разликата от средствата, с която трябва да бъдат увеличени заплатите", смята проф. Петър Петров - управител на МБАЛ "Свети Мина", Пловдив.

Инфлацията, увеличените цени на тока и консумативите е възможно да изядат предвиденото повишение на клиничните пътеки според болничната асоциация.

"Който иска да работи с обществени средства, ще трябва да спазва определени правила, които ще бъдат разписани в Националния рамков договор", каза д-р Иван Кокалов - председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Каква ще бъде финалната формула, по която ще се търси увеличение на заплатите ще стане ясно следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостин Василев пред Съвета на ЕС: ММС работи в подкрепа на доброволчеството
Радостин Василев пред Съвета на ЕС: ММС работи в подкрепа на доброволчеството
В задоволително състояние са ранените от инцидента с военен камион
В задоволително състояние са ранените от инцидента с военен камион