НОВИНИ

Пет дни преди вота: Марин Льо Пен остава втора след Макрон

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:12, 05.04.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

В супермесеца на избори в Европа - поглед към Франция.

До първия тур на президентските избори остават пет дни. Все по-вероятно изглежда крайнодясната Марин Льо Пен да стигне до балотаж с президента Еманюел Макрон.

Проучванията сочат победа за Макрон, но разликата между него и Льо Пен все повече намалява.

Нищо не е невъзможно, предупреди Макрон на митинг и даде пример с Брекзит. Според него, опасността от екстремизма е достигнала нови висоти. Президентът, който обещава 1 100 евро минимална пенсия прави опити да спечели лявоцентристките избиратели, които според социолозите може да не отидат до урните.

Основният му съперник - крайнодясната Марин Льо Пен, търпеливо работи за смекчаване на имиджа си, коментират наблюдателите.

Днес тя даде интервю, в което заяви, че се старае да заема възможно по-разумна позиция и най-вече в интерес на Франция. Със сигурност обаче в основата си нейната програма не се променя. Тя предвижда край на социални помощи за чужденци, предпочитане на французи пред чужденци за дадена работа, забрана на носенето на хиджаб на обществени места и изгонване на неработещите чужденци от Франция.

"В една страна този, който има гражданство, има повече права от чужденеца. Това не е толкова вярно за Франция, където правата бяха почти изравнени. Тук съм, за да кажа: Да имаш френско гражданство ти дава повече права отколкото, ако си чужденец", каза Марин Льо Пен, кандидат за президент на "Национален сбор".

В проучване между първи и четвърти април 53-годишната Льо Пен се доближава до 44-годишния Макрон. За него биха гласували 26%, за нея - 23%.

На трето място е левият кандидат Жан-Люк Меланшон, бивш член на Социалистическата партия следван от крайнодесния Ерик Земур и кандидатката на традиционната десница Валери Пекрес, от партията на бившия президент Никола Саркози.

Вторият тур е на 24 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков: Възможно е ГЕРБ въобще да не участва в гласуването за управител на БНБ
Тома Биков: Възможно е ГЕРБ въобще да не участва в гласуването за управител на БНБ
Зеленски пред ООН: Тепърва светът ще разбере какво са правили руските военни в окупираните градове
Зеленски пред ООН: Тепърва светът ще разбере какво са правили руските военни в окупираните градове