НОВИНИ

Доволни ли са учителите от увеличението на заплатите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:20, 05.04.2022
9457
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Учителските заплати се повишават от 1 април. Министерството на образованието и науката и социалните партньори подписаха Анекс към Колективния трудов договор. Така стартовата учителска заплата скача от 1260 на 1415 лева. Това е увеличение със 155 лева или с 12,3% спрямо досегашната. Средно с този процент се повишават и останалите заплати на педагозите.

Магдалена Пенева е старши учител по английски език в столичното 51-во училище. Очаква лично за нея увеличението да е между 170 и 180 лева. Така заплатата й ще достигне около 1600 лева.

Това е правилният начин, да се увеличават заплатите, което е твърде мотивиращо като цяло за цялата гилдия, казва Магдалена Пенева.

Директорът на училището Асен Александров е участвал в преговорите с министерството.

Надяваме се и това правителство да продължи тази финансова политика, която цели учителската заплата да бъде поне 25% над средната заплата за страната, казва Асен Александров.

С увеличението минималната заплата за учител нараства до 1415 лева. Старшите учители ще получават минимум 1460 лева, главните - 1516 лева, заместник- директорите - 1595 лева и директорите - 1724 лева.

С Магдалена Пенева разговаряме и за младите учители - ще ги привлече ли в училище тази заплата?

Като цяло не само материалното трябва да е водещо в целия процес за учителите. Но наистина, да, стимулиращо е, мисля, че ще намерят колеги, които да желаят да започнат, смята Пенева.

Магдалена знае за упреците на обществото, че заплатите на учителите растат, но реално не се вижда подобряване на качеството на преподаването.

Аз лично постоянно професионално се образовам, квалифицирам, смятам, че и младите учители това трябва да им е стимулът, да влизат в професията с идеята постоянно да се квалифицират, а не, завършвайки университета, да смятат, че това е всичко, което са научили, допълва тя.

В около 5% от училищата по различни причини, например лоша финансова политика, тези заплати няма да могат да се постигнат. За тях ще се търсят допълнителни механизми.

Според Асен Александров процесът на повишаване на заплатите трябва да продължи на всяка цена.

Ако не се увеличат доходите на учителите, в един момент ще останем без учители. И сега е супер трудно по природните науки да се намери учител, допълва Александров.

Както виждате инфлацията много бързо стопява това увеличение, така че да, това е една добра идея, но не това трябва да е водещото в учителя - аз съм започнала с много малка заплата и не това ме е направило добър учител, допълва Магдалена Пенева.

Еднакво с учителските заплати ще скочат и тези на психолози, логопеди, треньори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България подкрепя Албания за преговори с ЕС без условия
България подкрепя Албания за преговори с ЕС без условия
Иванов и Донев се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнир в Хърватия
Иванов и Донев се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнир в Хърватия