НОВИНИ

След Буча - свидетелства за убийства и в други градове. Русия ги нарече "постановки на киевския режим"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:06, 05.04.2022
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - след Буча се появиха свидетелства за престъпления срещу цивилни след изтеглянето на руските военни в още украински градове. Русия за пореден път заяви, че това е постановка. Сателитни снимки и анализи обаче опровергават руските твърдения.

Президентът Володимир Зеленски участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН. Според него, единственият начин за прекратяване на войната са преговорите. Президентът Путин заяви, че Западът се опитва да припише грешките в икономическата си политика на Русия.

Светът разбра за ужаса в Буча от кадрите на фотографа Олександр Похребинский. Той е категоричен, че това, което е видял, трябва да се разследва от военен трибунал. Доказателствата за убийства и изтезания на цивилни стават все повече.

"Тези кадри съм ги правил аз. Ние бяхме сред първите, влезли в Буча, преди военните. Това е ужасна картина - да виждаш цивилни, мирни граждани, които просто са застреляни. Още по-ужасно е, че имаше хора с вързани ръце. Очевидно е, че не става дума артилерийски обстрел, не е минометен. Хората са се движили в една посока и просто са ги разстрелвали", каза Олександр Похребинский.

"Тук, наблизо, имаше 10-ина души на улицата - със завързани ръце на гърба, с превръзки на очите, с качулки - разстреляни след мъчения, в тила. Не мога да кажа, че са загинали след ракетна атака или експлозия, убити са нарочно", добави Андрий Халавин, свещеник в Буча.

Бородянка и Суми също докладват за масови убийства на цивилни

Сателитни снимки на американската компания Максар показват, че телата на десетки жители на Буча са били по улиците на града със седмици. Това опровергава една от руските тези, че кадрите са постановка на "киевския режим". Експерти на Би Би Си също доказват, че вероятността за подставени лица и предварителни снимки е малко вероятна.

В Мотижин, на 45 км западно от Киев, също има свидетелства за убийства на цивилни - трима са намерени в плитък гроб, още няколко тела има по пътя до близка ферма. Подобни разкрития има за Бородянка и Суми. Украинската страна се ангажира да разследва всички случаи, които тя определя като военни престъпления и отговорните за това да бъдат наказани. Кремъл контрира - всичко е опит да се очерни руската армия, но това няма да се получи.

"Продължаваме да настояваме, че всички обвинения по наш адрес, по адрес на руските военни, са безпочвени. Става дума за добре режисирано шоу, трагично шоу - нищо повече. Приканваме отново членовете на Съвета за сигурност на ООН и лидерите на западните държави да се абстрахират от емоционалното възприемане, което е неоснователно, и просто да мислят с главите си и да претеглят всички факти", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според руското министерство на отбраната вчера е имало организирани снимки - в Мощун, на 23 км северозападно от Киев. Подобни снимки са организирани в Суми, Конотоп и други градове.

Какви са законите на Международното право по време на война?

Преговорите са единственият начин за спиране на войната, за пореден път заяви Володимир Зеленски.

"Най-трудната част е да се говори за това, което са направили, да ги признаем за врагове, да говорим за войната на Русия срещу Украйна. Вярваме, че става дума за геноцид и че трябва да им се потърси отговорност. Като се има предвид всичко това, трябва да търсим възможност да се срещнем. И когато се срещнем - трябва да намерим решение. И това решение не може да означава загуба на украинска територия", добави украинският президент.

Преговорите между украинската и руската делегации продължават в онлайн формат.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иванов и Донев се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнир в Хърватия
Иванов и Донев се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнир в Хърватия
България очаква да получи конкретна оферта от САЩ за изтребителите F-16
България очаква да получи конкретна оферта от САЩ за изтребителите F-16