НОВИНИ

Да има алея "Героите на Украйна" пред Руското посолство прие културната комисия към СОС

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
16:42, 05.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Пространството пред Руското посолство у нас да се нарича "Героите на Украйна". Това прие културната комисия към Столичния общински съвет.

Предложението не мина без спорове между общинските съветници.

На улицата пред Руското посолство срещнахме украинци, които нямаха представа, че се планира мястото, по което вървят, да се нарича "Героите на Украйна".

Преди тази идея да стигне у нас, тя вече обиколи Европа.

Много важно уточнение обаче е, че в така направеното предложение няма да се променят вече съществуващи имена на улици и булеварди. Например булевардът, който е пред Руското посолство, ще си остане "Драган Цанков". И според предложението улицата, която се намира до Руското посолство, също няма да се променя като име. Единственото предложение е зелените пространства около посолството да се наричат "Героите на Украйна".

Първоначалната идея претърпя промени. От намерението да се обособи площад с името "Героите на Украйна", предложението се сведе само до алеята пред посолството.

Предложението за името на алеята не мина без спорове между общинските съветници. Калоян Паргов от БСП постави въпроса дали това е най-удачното място за алея с такова име и дали не е излишна провокация.

На заседанието имаше и гост - полуруснак, който отговори:

Повярвайте ми, фактът, че съм с руски паспорт и съм руснак на половина по никакъв начин не ме притеснява, ако улицата или площада ли беше, кажете ми, защото забравих, ще се нарича в чест на героите на Украйна.

Самият кмет на района, в който е Руското посолство, настоя да не се бърза, като заяви, че до районната администрация стигат сигнали на несъгласни с предложението граждани.

А според 8 съветници от общо 12, няма по-подходящо място и момент за именуването на алеята.

Какво още можем да направим - шумно да изразим несъгласието си с това, което става, чрез това, което правим в момента. Защото ние не можем да останем безучастни. Ние не можем просто да кажем - ми то това е едно никакво, ние по-добре пак да сме тези, които вечно се скатават, защото това не е концепция, която трябва да възпитаваме децата и внуците си, каза Симеон Колев, ПГ на ГЕРБ/СДС.

Два часа спорове по-късно, комисията прие и това предложение, и поспори за още едно - градинка в близост до Руското посолство да носи името на руския опозиционер Борис Немцов. С повече гласове "За" комисията прие и това решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичките ни с подиум тренировка в четвъртък преди старта на СК в София
Гимнастичките ни с подиум тренировка в четвъртък преди старта на СК в София
Премиерът Кирил Петков проведе среща с президента на Албания Илир Мета
Премиерът Кирил Петков проведе среща с президента на Албания Илир Мета