НОВИНИ

Над 3,3 млн. лева събра БЧК за Украйна и бежанците

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:24, 05.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Общество
Слушай новината

Министерството на здравеопазването одобри проект на Национална програма за ваксиниране на украински граждани срещу COVID-19, на които е предоставена временна закрила в Република България. Целта е да бъде опазено здравето на украинските граждани, но и да се предотврати разпространението на огнища на територията на страната. Ваксинацията ще бъде безплатна и доброволна.

Над 3 милиона и 300 хиляди лева са събраните средства в кампанията на Българския червен кръст за пострадалите от войната в Украйна до момента. Само за месец от организацията са изпратили 15 камиона с хуманитарна помощ. Събирането на дарения продължава, защото има нужда от дрехи, както и нови възглавници и спални комплекти.

В Червения кръст Оксана намира протегнатата ръка, от която има нужда. Идва в България с двамата си синове, мъжът й остава в Киев.

"Най-тежко за мен беше през първата седмица, когато бях в Киев. Тогава започнаха бомбардировките над града. Аз бях вкъщи с децата ми. Апартаментът ни беше ударен и навсякъде се разхвърчаха стъкла. Трябваше да прекараме няколко дни в бомбоубежище", разказа тя.

Оксана намира подслон в София. Живее на квартира, за която дава всичките си пари. Затова и прибягва до помощта от Червения кръст.

"Нашата формула е: "Обединявай и решавай". Формулата е, че когато всички сме заедно, когато сме обединени, ръката, която подаваме на хората в нужда, е много силна", заяви акад. Христо Григоров - председател на БЧК.

В края на март Ромуалдас Каминскас е сред хората, които пътуват до Украйна, за да доставят хуманитарна помощ. Занасят лекарства, хранителни пакети, памперси, завивки, дрехи.

"Граничарите, които бяха първо ни помогнаха максимално бързо да преминем през граничните пунктове и в момента, в който аз благодарих за това, помощта, която те ни оказват. Те казваха: Не, ние благодарим за помощта, която Червеният кръст като цяло помага на хората в района", каза той.

Само за месец от организацията са изпратили 15 камиона с над 220 тона хуманитарна помощ. Над 2500 доброволци и служители помагат в БЧК.

Вижте повече във видеото

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-сериозни санкции очакват тенисистите за неспортсменско поведение
По-сериозни санкции очакват тенисистите за неспортсменско поведение
Още 10 нелегални мигранти задържаха разградските полицаи
Още 10 нелегални мигранти задържаха разградските полицаи