НОВИНИ

Президентът Радев: България и Албания не са просто съюзници, ние сме приятели

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:30, 05.04.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът на Република Албания Илир Мета е на двудневно официално посещение у нас по покана на българския си колега Румен Радев. Двамата президенти дадоха изявления след срещата си.

България и Албания не са просто съюзници, ние сме партньори, приятели. Значим принос за това има и значителното българско малцинство в Република Албания, каза президентът Радев.

Нашите страни споделят обща визия за бъдещето на нашия регион, на принципа на добросъседство, на следване на принципите на Европейския съюз и НАТО.

Радев посрещна албанския президент в София

Държавният глава отчете като положителен факта, че вече има директна самолетна връзка между София и Тирана.

Важна част от нашия диалог беше укрепването на сигурността в региона, приветствам готовността на Албания да се включи в многонационалната бойна група. Очакваме в най-скоро време взводът да пристигне в България и да бъде пълно интегриран в тази бойна група.

България подкрепя започването на преговори с Република Албания, без условия. Той отчете дълбоките реформи, които е предприела албанската страна, с постоянство и ясен фокус във всички важни области. България винаги е била основен двигател на процеса на разширяване към Западните Балкани, каза държавният глава.

Двамата осъждат братоубийствената война в Украйна, както и призовават за независимо международно разследване на зверствата в Буча.

Разгледахме и стратегическия проект "Коридор номер 8". На лице е забавяне, но това, което започнахме - подписаният меморандум между България, Северна Македония и Албания за разглеждането на този проект в единство е ключов. Кризата показа, че този проект е важен за сигурността, заяви Румен Радев.

Тук съм и да върна жеста за вашето посещение след тежкото земетресение. Вашата подкрепа беше важна нас. София за всички албанци е скъп град. Тя е била дом на много наши възрожденци. От София те инспирираха и подготвиха независимостта на Албания, заяви Илир Мета, президент на Албания.

Сега има стотици студенти от Албания, които са учили и учат в България.

Важно е да укрепим партньорството и сигурността си. Ние сме близо до България, както никога до сега и приветстваме всички усилия, които вашата страна прави като важен член на НАТО.

Подкрепяме изцяло суверенитета на Украйна, осъждаме варварските престъпления, известни на всички, които трябва да бъдат разследвани международно, както и за решаване на всички въпроси. Искаме да покажем и нашата ангажираност към нашата европейска и евроатлантическа ориентация. Стабилността на Западните Балкани е важна за нас, а и за България, която като страна, ангажирана за прогреса на нашия район в тази посока.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

"Благодаря ви да подкрепата, която ни оказвате, за да започнем преговорите за членство в ЕС, както на Албания, така и за Северна Македония, това е полезен стратегически подход", заяви още президентът на Албания.

"Всички малцинства в Албания са защитени, както и българското, и се прави всичко възможно те да се гордеят със своята идентичност и да са винаги добре интегрирани и подкрепяни от всички институции", допълни Мета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов и Александър Лазаров един срещу друг в Португалия
Димитър Кузманов и Александър Лазаров един срещу друг в Португалия
Задържаха мъж от Варна за материали със секс сцени с малки деца
Задържаха мъж от Варна за материали със секс сцени с малки деца