НОВИНИ

Бородянка и Суми също докладват за масови убийства на цивилни

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:01, 05.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На 41-ия ден от войната в Украйна във все повече градове, от които се изтегли руската армия, се съобщава за масови убийства на цивилни. След Буча, за такива стана ясно и в Бородянка и Суми. От украинското министерство на отбраната заявиха, че имат данни, че Русия се готви за нови удари, този път в Източна Украйна и по-конкретно - в Харков. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че вече е започнало събирането на доказателства за извършени от руската армия военни престъпления.

Все повече информация става известна около случилото се в окупираните до преди дни от руската армия градове в района на Киев. По данни на украинските власти най-малко 420 са цивилните жертви в Буча. Русия продължава да отрича да стои зад масовите убийства в Киевска област и заяви, че днес ще предостави доказателства, че кадрите с трупове са фалшифицирани.

Сателитни снимки на компанията Максар обаче показват, че телата на десетки жители на Буча са били по улиците на града със седмици.

Александър губи брат си по време на руската окупация. Историята на неговото семейство е само един от смразяващите примери за преживяното от онези, които не са успели да напуснат Буча.

"Руснаците стреляха по всичко и всеки, който им се изпречеше на пътя. Всички бяха пияни. Казваха, че им е наредено да избият всички - къща по къща. Караха хората да излизат от домовете си и ги убиваха", каза Александър Коновалов, жител на Буча.

Брат му е убит минути преди началото на комендантския час. Отивал към бомбоубежището. Майка им Мария с мъка разказва за преживяното.

"Тялото му остана да лежи на улицата цели 4 дни. На петия успяхме да го приберем и да го погребем на двора. Синът ми беше убит за нищо. Просто така!", заяви Мария Петровна, жителка на Буча.

След вчерашното си посещение в града Володимир Зеленски заяви, че събирането на доказателства, че Русия е извършила военни престъпления вече е започнало и допълни, че чуждестранни журналисти ще имат пълен достъп до освободените градове, за да може светът да види какво се е случило там.

След зверствата в Буча: Какви са законите на Международното право по време на война

"Градовете са унищожени. Навсякъде по пътищата има обгорено военно оборудване, унищожени коли. Особено трудно е да гледаш надупчените от куршуми автомобили, върху които е написано "деца". Започнахме разследване и ще докажем точно какво са извършили окупаторите. Към момента имаме данни за над 300 убити и измъчвани хора само в Буча. Вероятно броят им чувствително ще се увеличи, когато целият град бъде обходен. И това е само в един град", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Украинската главна прокуратура съобщи, че са подадени над 7000 сигнала за военни престъпления в друг окупиран от руснаците град - Бородянка. За изтезания и убийства на цивилни се съобщава в Ирпин, Буча и Борсел.

По данни на американското разузнаване 100 от общо 125-те руски батальона и тактически групи, разположени в Украйна, са се изтеглили. От Вашингтон предупреждават, че вероятно по-голямата част са в Беларус, където ще се преоборудват и пренасочат към друга част на Украйна. Смята се, че мишена на следващите удари ще бъде Харков.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На ски на Витоша до 17 април, безплатни уроци по ски и сноуборд за децата
На ски на Витоша до 17 април, безплатни уроци по ски и сноуборд за децата
В част от Шанхай животът спира заради COVID-19
В част от Шанхай животът спира заради COVID-19