НОВИНИ

България очаква да получи конкретна оферта от САЩ за изтребителите F-16

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:02, 05.04.2022
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството на Съединените щати обяви, че е одобрило продажбата на още 8 нови бойни самолета F-16 на България. Държавният глава Румен Радев заяви, че сега правителството трябва да вземе тежко решение. И повдигна въпросите: дали ще имаме ескадрилата, която заедно с инфраструктурата ще струва 5,5 милиарда, какви ще са сроковете за плащане и за получаване на изтребителите и оттам - ще има ли възможност да се носи бойно дежурство, да се гарантира въздушния суверенитет и кога?

Одобрената от Конгреса на Съединените щати рамка за придобиването на вторите 8 самолета F-16, модификация Си/Ди, блок 70, е малко под 3 милиарда лева. Точната цена е 1 милиард 673 милиона долара. Ако се върнем в 2019 г., тогава също беше определена сходна рамка, но след преговори цената беше намалена.

Тогава преговарящите от наша страна се отказаха от част от способностите на самолета, за да се вместят в сумата, която можехме да отделим, припомни днес президентът Радев.

От военното министерство коментираха, че очакват да получат конкретно предложение и ще започнат преговори. Ако придобием и вторите 8 самолета, тогава ще имаме необходимата ни пълна ескадрила изтребители.

Решението на американската администрация да предложи на България втора партида от още 8 изтребителя F-16 Блок 70 е с цел засилване на сигурността ни като страна член на НАТО на фона на войната в Украйна, се казва в мотивите, с които Държавният департамент уведомява Конгреса.

Директорът на пресслужбата на българското Министерство на отбраната коментира за "По света и у нас", че преговорите по сделката предстоят.

Това е първа стъпка в американската процедура и е в отговор на изпратено запитване от българска страна още през август миналата година. Като цяло Конгресът задава максималната рамка. Предстои да получим конкретна оферта от американската администрация, в която стойността на договора дори се очаква да бъде по-ниска, обясни Димитър Димитров, директор на пресслужбата на Министерството на отбраната.

Предложението на САЩ е да получим втората партида от 8 изтребителя F-16, блок 70 за малко под 3 млрд. лв.

Страната ни вече има подписан договор през 2019 г. за първите 8 бойни машини на стойност малко над 2 милиарда и 100 милиона лева, като се очаква доставката им да закъснее и вместо през 2023 г. да получим първите изтребители през 2025 г.

Президентът Румен Радев коментира, че сега правителството трябва да вземе тежко решение.

Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 милиарда, дали можем да си го позволим сега, с разсрочено плащане, но трябва да се пита и колко време е това разсрочено плащане - дали е 10 - 15 години или всичко трябва да се плати в рамките на една година. Може ли да си го позволим и как ще стане това. Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурство с F-16 веднага след 2025 г. - той ви лъже. Няма как с 8 самолета. Следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат 2027 - 2028 г. Това значи да можем да носим дежурство около 2030 г., обясни президентът Радев.

Според държавния глава, за да се впише страната ни в този график, сега правителството трябва да вземе решение да подпише договора в рамките на следващите два-три месеца.

Кирил Петков: Още няма оферта за F-16, ще направим детайлна оценка, когато я получим

Премиерът Кирил Петков също коментира темата.

Оферта още не е дадена. Това, което днес се случи, е, че Конгресът е гласувал рамка, която дава на Американското правителство да даде и да възложи оферта, която след като ние получим ще оценим и ще решим каква е най-добрата стратегия на база на тази оферта. Така че днешната стъпка е просто рамковата позиция на американската държава. Едно мога да ви кажа обаче, че каквото и да прави българското правителство, ще направи много по-добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности, ползи, допълнителни ефекти преди да се вземе такова решение. Мисля, че последния път българското правителство е взело решението на крак, което за мен не е правилният начин.

Държавният глава очаква правителството да разгледа всички възможности и да вземе рационално решение.

Според Румен Радев ако подписването на договора и доставката на самолетите се забавят, тогава страната ни ще трябва да търси решение как да охранява въздушното си пространство след спирането от експлоатация на МиГ-29.

С какво разполагаме в момента за охрана на въздушното пространство?

В момента разполагаме с общо 16 МиГ-29, като само 8 от тях летят и дават бойни дежурства.

През юни миналата година МиГ-29 с бордови номер 39 се разби в Черно море по време на учение. В момента се търсят решения за осигуряване на текущи ремонти и поддръжка на машините извън РСК МиГ.

След края на Втората световна война страната ни е въоръжена само с руски изтребители. През 1990 г. военната ни авиация е разполагала с общо 155 изтребителя, като те са били от модернизирания вариант на МиГ-21, МиГ-23 и МиГ-29. Те са били разположени в 12 авиобази на територията на страната.

По темата работиха: И. Никодимов, М. Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Буча - свидетелства за убийства и в други градове. Русия ги нарече "постановки на киевския режим"
След Буча - свидетелства за убийства и в други градове. Русия ги нарече "постановки на киевския режим"
Михайлов: Крайно недостойно е децата да бъдат въвличани в битките на Бербатов (Видео)
Михайлов: Крайно недостойно е децата да бъдат въвличани в битките на Бербатов (Видео)