НОВИНИ

Зеленски пред ООН: Тепърва светът ще разбере какво са правили руските военни в окупираните градове

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:07, 05.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова днес в ООН Русия да бъде държана отговорна за най-лошите военни престъпления, които според него са били извършени от Втората световна война досега.

"Сега светът видя какво извършиха руските военни в Буча, докато градът беше окупиран. Но светът тепърва предстои да разбере какво са правили и в другите окупирани градове и региони в страната ни. Местоположението ще е различно, но жестокостта ще бъде същата, престъпленията ще бъдат същите, и понасянето на отговорност трябва да бъде неизбежно", заяви Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН.

В своето видеообръщение украинският президент призова Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН, в който тя е сред 5-те постоянни членове.

"Сега са нужни решения на Съвета на сигурност за мира в Украйна. Ако не знаете как да ги вземете, може да направите две неща. Или да изключите Русия от Съвета като агресор и източник на война чрез блокиране на решенията, засягащи нейната агресия и нейната война, и да направите всичко, за да настъпи мир. Или да покажете как може да се реформирате и да работите за мир. Ако сегашният ви формат е без алтернатива, остава саморазпускане. Уверен съм, че ще се оправите без третия вариант. Украйна се нуждае от мир, Европа и светът се нуждаят от мир", заяви Зеленски.

След кадрите от Буча се появиха свидетелства за престъпления срещу цивилни след изтеглянето на руските военни в още украински градове. Русия за пореден път заяви, че това е постановка. Сателитни снимки и анализи обаче опровергават руските твърдения.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет дни преди вота: Марин Льо Пен остава втора след Макрон
Пет дни преди вота: Марин Льо Пен остава втора след Макрон
Кузманов спечели българското дерби срещу Лазаров на турнир в Португалия
Кузманов спечели българското дерби срещу Лазаров на турнир в Португалия