НОВИНИ

България подкрепя Албания за преговори с ЕС без условия

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:28, 05.04.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Безусловна подкрепа от България за Албания по пътя ѝ към Европейския съюз. Заяви я днес президентът Румен Радев пред държавния глава на Албания Илир Мета. Двамата обсъдиха укрепването на сигурността в региона и настояха за международно независимо разследване за зверствата в Буча.

"За разширението на ЕС - ясно заявявам, че България подкрепя започването на преговори с Албания без условия. Албания предприе трудни реформи с ясен фокус и постоянство- от правосъдието, през икономиката, до националните малцинство. Българското национално малцинство - да продължи да запазва своята идентичност и да има възможност за изучаване на майчин език - ще подкрепяме това", заяви Румен Радев.

"Всички малцинства в Албания са защитени и се прави всичко възможно те да се гордеят със своята идентичност и да са добре интегрирани. Благодаря ви да подкрепата, която ни оказвате, за да започнем преговорите в ЕС, както и на Албания, така и за Северна Македония. Това е полезен стратегически подход, за да бъдат дадени положителни сигнали за всички народи в региони за демокрация", отговори Илир Мета.

Двамата са обсъдили и укрепването на сигурността в региона.

"Приветствам Албания да стане част от многонационалната бойна група в България на НАТО. Осъдихме братоубийствената война между Русия и Украйна. Настояваме за международно независимо разследване за зверствата в Буча и за най-строгото наказание", каза Радев.

"Ние сме близо до България както никога досега и приветстваме всички усилия, които вашата страна прави като важен член на НАТО. Подкрепяме изцяло суверенитета на Украйна, осъждаме варварските престъпления, известни на всички, които трябва да бъдат разследвани международно, както и за решаване на всички въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС оповести съдиите на дербитата с участието на Левски и ЦСКА
БФС оповести съдиите на дербитата с участието на Левски и ЦСКА
Доволни ли са учителите от увеличението на заплатите
Доволни ли са учителите от увеличението на заплатите