НОВИНИ

Кирил Петков: Слагам името си зад кандидатурата на Андрей Гюров за БНБ

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:50, 05.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков коментира пред медии кандидатурите за гуверньор на БНБ и напрежението, породено в коалицията през последните дни.

"Аз лично подкрепям Андрей Гюров несъмнено, това е човек с невероятен етичен кодекс, професионалист, аз лично слагам своето име зад неговата кандидатура. Разбира се, втората номинация, която идва от ИТН, в нашата коалиция има възможност за демокрация и всеки да представи кандидата, който счита, че е най-добър", заяви премиерът.

На въпрос дали двете кандидатури за БНБ трябва да се оттеглят, за да няма разнобой в коалицията, Петков отговори:

"Знаете ли, фактът, че нашата коалиция е от 4 различни партии обикновено се гледа като някакъв тип слабост, но всъщност е сила. Сила, защото можем в тези различия обикновено да стигнем до резултат, който е по-добър, отколкото ако не бяхме заедно. За мен като министър-председател Андрей Гюров е по-добрата номинация, но това е лично мнение".

Трифонов: Началникът на кабинета изрече клевети по адрес на Любомир Каримански

Премиерът коментира и разчетите на финансовото министерство и поскъпването на живота. Обясни, че са резултат от световната финансова криза, а не проблем, който е създаден от правителството. Прави се всичко необходимо и в актуализацията на бюджета ще се предприемат мерки, така че държавният сектор да бъде по-ефективен и по-продуктивните да получават повече.

"Намаляването на газоподаването от Русия, с ниските нива на газ в газохранилищата в Европа дава възможност цената на газа да се качи многократно. Това има директна връзка с цените на тока и тъй като сме на общ пазар, се вдигат цените и на газа, и на тока в България, което се отразява в една внесена инфлация", каза той.

10,4% средногодишна инфлация прогнозират от МФ

Петков обяви още, че в Брюксел са водени разговори всички европейски партньори заедно да купуват газ от Русия, за да бъде принудена тя да намали цените.

"В криза сме, няма две мнения, но работим много сериозно, за да намалим риска и стреса върху българското население", добави премиерът.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нелегални мигранти са жертвите на тежката катастрофа с военен камион
Нелегални мигранти са жертвите на тежката катастрофа с военен камион
Икономистът Стоян Панчев: Трябва да се работи с потребителите, които имат проблеми с растящите сметки
Икономистът Стоян Панчев: Трябва да се работи с потребителите, които имат проблеми с растящите сметки