Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Икономистът Стоян Панчев: Трябва да се работи с потребителите, които имат проблеми с растящите сметки

от БНТ
19:42, 05.04.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Първият начин, по който може да се работи за укротяване на инфлацията, е балансирането на бюджета - тоест намаляването на дефицита. Това препоръча в студиото на "Още от деня" икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

10% инфлация, ръст на цените и понижение на растежа - това е очакваното. Тази инфлация до голяма степен е вносна, тя не е произведена в България от БНБ, но в малка степен участие има фискът - Министерство на финансите, планирайки бюджет, който има дефицит, създава част от тази инфлация, обясни той.

Проблемът е, че когато правителството е планирало големи разходи - социални, например, доста голяма капиталова програма - над 8 млрд., това е трудно. От там нататък може да се действа директно към цените, допълни Панчев.

Според него намаляването на ДДС е временна мярка, но е разумно то да се приложи към продукти, за които се смята, че потребителите биха имали проблеми с тях.

За него правителство прилага повече леви мерки, като единствената мярка, която е дясна, но постига леви цели, е ваучерната програма.

Правителството имаше добрата идея с последния бюджет да разшири квотата, номинала на ваучерите за хранене, които получават над половин милион работници, обясни икономистът.

Трябва да се работи с потребителите, които имат проблем да покриват растящите сметки за електроенергия - като директно подпомагане на пенсионерите, бизнеса, препоръча Панчев.

Само че раздаването на пари с широка ръка не е най-добрият подход, защото има компании, които в среда с растящи цени се справя по-добре отколкото в други ситуации - тоест помощите за електроенергия да са концентрирани там, където има нужда, подчерта той и даде пример с болниците, които се нуждаят от подобна подкрепа.

По думите му "големи промени по време на криза не трябва да се правят" - пожар трябва да се гаси там, където го има.

Няма никакъв смисъл сега болниците да престанат да бъдат търговски дружества, защото по никакъв начин няма да подобри тяхното състояние. Големият разговор сега е за цената на клиничните пътеки - дали те ще нарастват с достатъчно с темпа, който ние виждаме в другата част от икономиката. Инфлацията расте, следователно и клиничните пакети трябва да поскъпнат. Трябва да видим реалистично такова повишаване, коментира Панчев.

Той заяви, че за миналата година ръстът на доходите е 12 - 14%, а официалната инфлация в момента стига 10%.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Слагам името си зад кандидатурата на Андрей Гюров за БНБ
Кирил Петков: Слагам името си зад кандидатурата на Андрей Гюров за БНБ
Премиерът Кирил Петков за инцидента с военен камион: Нещастен случай
Премиерът Кирил Петков за инцидента с военен камион: Нещастен случай