НОВИНИ

Нови санкции срещу Русия: ЕК предлага забрана за внос на въглища

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:34, 05.04.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европа затегна санкциите срещу Русия. Еврокомисията предлага забрана за внос на въглища и забрана на достъпа на руски кораби до европейски пристанища.

В същото време, поне 150 руски дипломати трябва да напуснат страни от Европейския съюз в следващите 48 часа. Испания, Италия, Дания и Швеция се присъединиха днес към Франция и Германия, които вече експулсираха руски дипломати.

Евросъюзът също обявява за персона нон грата няколко дипломати от Постоянното представителство на Русия към европейските институции.

За първи път пакетът от санкции на ЕС засяга енергетиката. Днес Берлин показа, че ще подкрепи забрана за вноса на въглища. В евентуален шести пакет от санкции ще се обсъжда забраната на вноса на петролни продукти. Предстои да стане ясно дали ще има разногласия.

След Буча - свидетелства за убийства и в други градове. Русия ги нарече "постановки на киевския режим"

Зверствата в Буча ускориха решението на Брюксел за нов пакет от санкции - пети по ред.

Еврокомисията създава заедно с украинската прокуратура съвместен разследващ екип, който ще събира доказателства за руските военни престъпления.

"Днес правим още една крачка напред по отношението на нашите санкции. Те ще стават още по-всеобхватни и остри, така че да засегнат още по-дълбоко руската икономика. Този пети пакет има шест стълба. Първо, ще наложим забрана за внос на въглища от Русия на стойност 4 милиарда евро годишно. Това ще отреже друг важен източник на приходи за Русия", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Санкциите включват и пълна забрана на транзакциите на четири ключови руски банки, сред които втората по големина - VTB.

Забранява се и достъпа на руски кораби до европейски пристанища, както работата на руски и беларуски транспортни превозвачи на територията на съюза. ЕС налага допълнителни забрани на износа на Русия на квантови компютри и полупроводници и спира вноса на още руски продукти като дървесина, цимент, морски дарове и алкохол.

Ще бъдат наложени и нови персонални ограничения. ЕС гони руски дипломати, които, по думите на Жозеп Борел, се занимават с нетипични за позицията им дейности.

Руският постоянен представител в ЕС ще бъде привикан, за втори път от началото на войната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още по-топло утре
Още по-топло утре
Радостин Василев пред Съвета на ЕС: ММС работи в подкрепа на доброволчеството
Радостин Василев пред Съвета на ЕС: ММС работи в подкрепа на доброволчеството