НОВИНИ

Дания, Швеция, Италия и Испания гонят руски дипломати

одобри санкции русия какви
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА, БГНЕС
13:38, 05.04.2022 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
Европа
Слушай новината

Дания съобщи, че ще изгони 15 руски дипломати в съответствие с действията, предприети от други страни от Европейския съюз, след съобщенията за открити масови гробове на цивилни, убити в украинския град Буча, предадоха световните агенции.

„Това е още един пример за бруталността, жестокостта и военните престъпления, които изглежда са били извършени в Буча“, каза на пресконференция датският външен министър Йепе Кофод, цитиран от Ройтерс.

Решението на датското правителство беше взето, след като други страни от ЕС, сред които и Франция и Германия, вчера заявиха, че ще изгонят руски дипломати.

Според Москва снимките на екзекутирани цивилни в Буча са продукт на украинската и западната пропаганда и имат за цел да дискредитират Русия.

Руските власти заявиха, че ще предприемат ответни действия срещу експулсирането на техни дипломати, предаде агенция РИА Новости.

Датското външно министерство каза, че не иска да къса дипломатически отношения с Москва и че руският посланик и останалите служители в посолството няма да бъдат експулсирани.

По-рано тази година датското разузнаване съобщи, че руското посолство е назначило няколко служители на разузнаването, които са се занимавали с шпионаж.

„Искаме да изпратим ясен сигнал на Русия, че шпионирането на датска територия е неприемливо“, каза Кофод.

Междувременно шведското външно министерство реши да изгони трима руски дипломати, съобщи външният министър Ан Линде на пресконференция.

„Руският посланик в Стокхолм беше извикан днес в Министерството на външните работи, за да получи остро осъждане от Швеция и ЕС. Министерството на външните работи също така реши днес да депортира трима руски дипломати, които не работят в Швеция в съответствие с Виенската конвенция“, каза тя.

Испанското правителство реши да изгони около 25 дипломати от руското посолство в кралството, съобщи на пресконференция испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

"Искам да ви съобщя, че тази сутрин решихме да изгоним от Испания руските дипломати и служителите на руското посолство в Испания, които представляват заплаха за интересите на нашата страна в областта на сигурността", каза той. „Става дума за 25 души, в момента уточняваме списъка."

Министърът заяви, че ще им бъде даден срок от няколко дни да напуснат страната.

Италианският вестник “Кориере де ла Сера“, позовавайки се на свои източници, съобщи от своя страна, че властите в страната възнамеряват днес да обявят експулсирането на няколко десетки руски дипломати.

Според вестника списъкът на руските дипломати, които ще бъдат експулсирани, е бил изготвен предишния ден, а решението е било взето по време на контактите на италианското външно министерство и ръководството на италианския министерски съвет с Берлин и Париж.

Италианският премиер Марио Драги го е обсъдил със секретаря на Министерския съвет Франко Габриели, който отговаря за въпросите на държавната сигурност в републиката, пише вестникът.

"Всички дипломати на Москва, които работят в Италия и ще бъдат експулсирани, ще бъдат обявени за персона нон грата", пише вестникът и твърди, че италианските власти смятат, че тези дипломати са свързани с руските специални служби.

Франция в понеделник изгони 35 руски дипломати, а в Германия официални лица съобщиха, че 40 дипломати са били изпратени у дома. Също в понеделник Литва заяви, че експулсира руския посланик в отговор на "военната агресия на Русия" и на това, което нарече "ужасяващо клане в Буча".

Според преброяване на АФП страните от Европейския съюз са изгонили повече от 230 руски дипломати, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари.

На 29 март Русия заяви, че експулсира 10 дипломати от Латвия, Литва и Естония в знак на ответна реакция. Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви днес, че е "ясно, че това е предварително координирана кампания" и че Москва "разбира се, ще предприеме ответни мерки".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Топлофикация София" има готовност за спиране на парното
"Топлофикация София" има готовност за спиране на парното
Проф. Аргирова: Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2
Проф. Аргирова: Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2