НОВИНИ

Още санкции - Великобритания призова за спиране на вноса на руски нефт и газ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:08, 06.04.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания призова партньорите си от Г-7 и НАТО да забранят влизането на руски кораби в техни пристанища и да приемат график за поетапно спиране на вноса на руски нефт и газ. Външните министри на Алианса ще заседават днес в Брюксел.

Във Варшава британският външен министър Лиз Тръс се обяви и за нови наказателни мерки срещу руски банки и ключови сектори на руската икономика като златото. След руската инвазия в Украйна Лондон и негови съюзници въведоха санкции срещу руски банки и олигарси и предприеха стъпки към изолиране на Москва от международната финансова система.

Санкциите, въведени до момента, са блокирали руски финанси в обем от 350 милиарда долара и са направили недостъпни за Москва 60% от нейните резерви в чуждестранна валута, посочи Лиз Тръс.

"Нашите координирани санкции връщат руската икономика в Съветската ера. Но ние можем и трябва да направим повече, както вече казах на нашия общ приятел - украинският външен министър Кулеба", заяви Лиз Тръс, министър на външните работи на Великобритания.

Руски кораби вече не могат да влизат в британски пристанища. По-рано Европейската комисия също предложи нови санкции, включително прекратяване на вноса на руски въглища и забрана за влизане на руски кораби и тежкотоварни камиони на територията на Европейския съюз.

Заради войната и западните санкции, руската икономика ще се свие с до 15%, прогнозират експерти, цитирани от Ройтерс.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генералният секретар на НАТО: Войната навлиза в критична фаза
Генералният секретар на НАТО: Войната навлиза в критична фаза
Повишение на температурите днес, от утре - временно захлаждане
Повишение на температурите днес, от утре - временно захлаждане