НОВИНИ

Ангел Найденов и Стефан Тафров: Редно е да предоставим военна помощ на Украйна и да обявим Митрофанова за "персона нон грата"

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 06.04.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

В студиото на "Денят започва" бившият министър на отбраната от квотата на БСП Ангел Найденов и дипломатът Стефан Тафров, се обявиха в подкрепа на предоставянето на военна помощ за Украйна и за обявяването на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за "персона нон грата".

Ангел Найденов поясни, че той лично не подкрепя предоставянето на Украйна на тежките ни оръжейни системи, като самолети и зенитно-ракетни комплекси, но можем да помогнем с друга военна помощ, включително и боеприпаси от оръжейната ни индустрия.

"Аз не разбирам какво значи неутралитет за една страна, която е част от два съюза, категорично заели страната на Украйна? Това, че сега оказваме само финансова и хуманитарна помощ, не изключи решението на Русия да ни обяви в списъка на неприятелските държави. В този смисъл е редно да попитаме доколко състоятелни са обясненията на хората, които са против оказването на военно-техническа помощ. Основният аргумент е, че това би ни направило част от войната. Защо повече от 30 държави, оказващи военна помощ, нямат такова притеснение, че стават част от войната", попита Ангел Найденов.

В студиото на "Денят започва" дипломатът Стефан Тафров заяви, че е убеден в съществуването на парламентарно мнозинство, което да одобри изпращането на военна помощ.

"Политически и хуманитарно сме на страната на Украйна, но трябва да дадем каквото можем и във военно отношение – бихме могли да ползваме, включително, средства от ЕС, което ще е от помощ и за оръжейните ни заводи. България не може да е неутрална между убийците и жертвите. Това е неморално и недалновидно. България е достатъчно голяма, за да защити достойнството си и бъдещето на собствената си дипломатическа ситуация. Защото перспективата Русия да иска да овладее цялото черноморско крайбрежие, е много плашеща за нашата страна. В тези времена, действително, неутралитетът е престъпление", каза Тафров.

По думите му руският посланик у нас Елеонора Митрофанова систематично нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения и е време правителството да я обяви за "персона нон грата".

"Тя не е желана в България. Трябва ясно да ѝ кажем, че поведението ѝ прехвърли всички граници. Тя обиди институциите у нас и това не може да бъде оставено така", каза Тафров.

"Аз също споделям това убеждение, макар че към този момент изглеждат като задоволителни стъпките, предприети от българското правителство. Очаква се реципрочност. Но, разбира се, смятам, че Митрофанова демонстрира едно абсолютно арогантно и обидно поведение към България и към българския народ", съгласи се Ангел Найденов.

Според Ангел Найденов и Стефан Тафров страната ни има нужда от още изтребители, за да попълни ескадрилата си, така че преговорите за придобиване на още F-16 са логични.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военноисторически експерт: Топовните салюти в центъра на София са част от протокола и не са опасни
Военноисторически експерт: Топовните салюти в центъра на София са част от протокола и не са опасни
Козметичният бранш със сериозни загуби заради войната в Украйна
Козметичният бранш със сериозни загуби заради войната в Украйна