НОВИНИ

30% по-скъпи куверти и тоалети за абитуриентската вечер в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 06.04.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

С 30% са поскъпнали празничните куверти за абитуриентите тази година. С още толкова са поскъпнали и официалните тоалети, признават търговците. Това обаче не помрачи доброто настроение на дванадесетокласниците в Русе.

След отмяната на всички противоепидемични мерки срещу COVID-19, в трескава подготовка вече са и тазгодишните абитуриенти. Александра и Слав са дванадесетокласници в русенската математическа гимназия. Тя е купила роклята си още миналата година. Той обаче все още не е избрал своя костюм.

"Все още нямам чанта и обувки, но това са дребни подробности и, за да не утежнявам моите родители с цената на всичко това, ще спестя от прическа и грим и ще се направя по-красива сама. Роклята ми е 750 лева. И горе долу съм сметнала с обувките и чантата да не надвишавам 1000 лева като разходи", споделя абитуриентката Александра Василева.

"Обиколих доста магазини, дори и във Варна ходих, но определено тази година е много намаляло търсенето заради ковид и разнообразието също така се е свило. По принцип аз желая да се вместя в 400 лева за костюм, имайки предвид панталон и сако. Не заради нещо друго, но аз нося, случва ми се да облека и има смисъл да похарча малко повече. За обувки някъде около 200 може би", допълва Слав Монев.

В Русе официалните рокли струват от 200 до 1000 лева.

"С около 20-25% имат увеличение цените в сравнение с миналия сезон. Като това е напълно нормално след като виждаме увеличение на всички стоки и услуги, които ни заобикалят. Производителите увеличават своите цени, транспортът се увеличава, заплатите също. Следователно няма как крайната продажна цена да не бъде леко повишена", коментира Гергана Дочева, собственик на магазин за официално облекло.

Двегодишната пауза и отмяната на тържествата около абитуриентските балове заради пандемията сериозно засегна ресторантьорския бранш. Сега се надяват на глътка въздух, макар и на по-висока цена.

"Всичко, което предизвика кризата и вдигането на енергийните ресурси - това са ток и природна газ, наложи вдигане на цени. С около 30%, някои даже и с над 35% се вдигнаха. Специално за абитуриентите кувертите са били в рамките на 40, 50 и 150 лева в зависимост от класа на ресторанта. Сега предполагам, че ще е с около 30% повече", каза още Красимир Иванчев, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе.

Абитуриентите тази година в Русенско са 1315. Очаква се баловете в областта да започнат след втория зрелостен изпит, който ще се проведе на 20 май.

Репортер: Пламенка Тонева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Демократична България" остро осъди зверствата, извършени от руските войски в Буча
"Демократична България" остро осъди зверствата, извършени от руските войски в Буча
Челси срещу Реал Мадрид тази вечер в Шампионската лига
Челси срещу Реал Мадрид тази вечер в Шампионската лига