НОВИНИ

"Демократична България" остро осъди зверствата, извършени от руските войски в Буча

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:04, 06.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В първия пленарен ден от месеца опозицията предложи дневния ред на парламента. Депутатите ще обсъдят предложението на ГЕРБ да се създаде временна анкетна комисия, която да установи обстоятелствата около подписания от правителството меморандум с "Джемкорп" и още една компания за нови зелени проекти в България.

Отделно в декларация "Демократична България" осъди зверствата на руската армия в град Буча. Те настояха страната ни да се включи по-енергично в отпора на режима на руския президент Владимир Путин.

От ДБ смятат, че страната ни трябва да се включи в разследванията и да подкрепи по-сурови санкции срещу Русия, както и посланикът на Москва Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона "нон грата".

Ангел Найденов и Стефан Тафров: Редно е да предоставим военна помощ на Украйна и да обявим Митрофанова за "персона нон грата"

От "Демократична България" апелират държавата ни да подпомогне с оръжие Украйна.

"Настояваме за обявяване на персона нон грата на руския посланик у нас Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България. България трябва да започне да предоставя на Украйна оръжие и муниции, които да ѝ позволят да се защити срещу руската агресия и съпроводените с нея военни престъпления. Свободата, достойнството и животът трябва да се бранят и отстояват", заяви Антоанета Цонева от парламентарната група на"Демократична България".

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" в словесна схватка за купуването на изтребителите F-16

Междувременно в кулоарите на парламента на брифинг ГЕРБ разкритикуваха остро думите на премиера, който каза, че договорът за първите 8 F-16 е подписан набързо.

Председателят на парламента обяви, че са взели решение на Председателски съвет да се върнат към стара практика за кворума на парламента и приемането на закони.

Вече няма да се изискват 121 гласа, за да бъде приет един законопроект, а трябва да са гласували малко повече от половината депутати спрямо последната регистрация или проверка на кворума.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Десислава Маркова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Напълно готова е финалната версия на Плана за възстановяване и устойчивост
Кирил Петков: Напълно готова е финалната версия на Плана за възстановяване и устойчивост
30% по-скъпи куверти и тоалети за абитуриентската вечер в Русе
30% по-скъпи куверти и тоалети за абитуриентската вечер в Русе