НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен представя Плана за възстановяване и устойчивост на България

bnt avatar logo
от БНТ
05:25, 07.04.2022 (обновена)
7975
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна снощи в София по повод предстоящото представяне на оценката на Европейската комисия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Фон дер Лайен беше посрещната от Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков.

Днес председателят на Еврокомисията ще се срещне с министър-председателя Кирил Петков. Двамата ще посетят Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Асен Василев: Очакваме утре ЕК да одобри Плана за възстановяване и устойчивост

Националният план за възстановяване и устойчивост на България е на обща стойност повече от 13 млрд. лева, от които националното съфинансиране е в размер на около 2 млрд. лева. като средствата ще бъдат получени срещу реформи.

Планът има 4 основни стълба:

  1. "Иновативна България"
  2. "Зелена България"
  3. "Свързана България"
  4. "Справедлива България"

Най-голям е дялът на "Зелена България" - 41%. Предвидени са близо 2 милиарда лева за саниране, над милиард за социално включване, 700 млн. лева за цифрова свързаност, 500 млн. лева за нови влакове и за градски железници, 350 млн. лева за модернизиране на лечебните заведения, 643 млн. лева за модернизиране на грижата за пенсионерите.

Очаква се страната да получи средствата в рамките на тази година.

Очаквайте специалното студио на "Денят започва" от 10.00 ч. Националният план за възстановяване и устойчивост ще коментират Мартин Владимиров, Кузман Илиев и Светослав Малинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
726 са новите случаи на коронавирус за денонощието
726 са новите случаи на коронавирус за денонощието
Виляреал взе крехък аванс срещу Байерн (Мюнхен) преди реванша
Виляреал взе крехък аванс срещу Байерн (Мюнхен) преди реванша