НОВИНИ

Слави Трифонов: Петков да ревизира отношението си към Северна Македония и към избора за шеф на БНБ

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 06.04.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Политика
Слушай новината

В пост във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов призова премиера Кирил Петков да ревизира отношението си към Северна Македония и към избора за шеф на БНБ.

Трифонов напомня, че в коалиционното споразумение, в частта “Външна политика”, всички се се съгласили, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония.

"Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година. За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава", пише Трифонов.

Допълва също, че Петков "си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ".

"Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи", пише още Трифонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детска Евровизия 2022 ще бъде в Ереван
Детска Евровизия 2022 ще бъде в Ереван
Донев и Иванов се класираха за полуфиналите в Хърватия
Донев и Иванов се класираха за полуфиналите в Хърватия