НОВИНИ

Ще бъде ли обявена Митрофанова за персона нон грата - въпросът предизвика напрежение сред управляващите

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:38, 06.04.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Да бъде ли обявена руската посланичка Елеонора Митрофанова за персона нон грата? Този въпрос предизвика разнопосочни коментари в управляващата коалиция. Искането отправиха в декларация от парламентарната трибуна "Демократична България". Те осъдиха остро зверствата на руската армия в украинския град Буча. Вицепремиерът Асен Василев обясни, че общата позиция е възможна до края на деня. Малко по-късно от БСП обясниха, че в коалицията не е обсъждано отзоваването на руския посланик. С такава позиция излезе лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова в пост във Фейсбук, в който призовава за спокойно и разумно поведение, съобразено с националния интерес.

10 дни след като върна българския посланик от Москва в очакване и Русия да направят същото, кабинетът обмисля дали да не пристъпи към действия и да обяви за персона нон грата руската посланичка Елеонора Митрофанова.

"Такава позиция на правителството се обсъжда. Възможно е до края на деня правителството да излезе с обща позиция", заяви Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

От парламентарната трибуна "Демократична България" призова за изгонването на Митрофанова в контекста на декларация, в която осъждат зверствата в Буча и настояват за по-енергичен отпор на руската агресия в Украйна.

СНИМКИ: БГНЕС

"Настояваме за обявяване на персона нон грата на руския посланик у нас Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България", заяви Антоанета Цонева - депутат от "Демократична България".

Част от коалиционните партньори виждат в акциите на "Демократична България" пренебрегване на общото им решение.

"Чисто политически, да си вървим по начина, по който сме се разбрали. За пореден път "Демократична България" заявяват нещо чрез декларация. Това трябва да го обсъдим на коалиционен съвет", заяви Станислав Балабанов, депутат от "Има такъв народ".

От най-голямата парламентарна група нямат обща позиция.

"Личното ми мнение е, че бих подкрепил едно такова предложение", заяви Настимир Ананиев, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

Във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че нито на коалиционен съвет, нито на министерски, нито на председателски съвет в парламента е обсъждано решение за изгонване на руския посланик. Според нея това е крайна стъпка с тежки последици призовава за разумно поведение.

Очаквано ГЕРБ-СДС и "Възраждане" са на коренно различни мнения. Припомниха вече изразявани позиции.

"Ако ние управлявахме в момента, Митрофанова щеше да е обявена за персона "нон грата" и щеше да си е тръгнала много отдавна. Просто защото поради много причини, разбира се, но и най-вече затова, че отдавна е прекрачила границите на нормалното, което е позволено на един дипломат", заяви Даниел Митов - заместник-председател на ГЕРБ.

"Ние от "Възраждане" смятаме, че нито е уместно, нито е подходящо България да влиза в риториката на която и да е друга държава и да гони посланик", заяви Цончо Ганев, заместник-председател на "Възраждане".

От ДПС не коментираха темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков спечели титлите от Държавното първенство по сноуборд в Боровец
Радослав Янков спечели титлите от Държавното първенство по сноуборд в Боровец
Защитени птици напуснаха резерват "Персина" заради пресъхналото блато
Защитени птици напуснаха резерват "Персина" заради пресъхналото блато